НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: Да ли заиста вирус у Немачку долази са Балкана

Танјуг

04. 08. 2020. у 00:59

ПОВОДОМ неколико наслова у немачкој штампи о томе да грађани који долазе са одмора из земаља југоисточне Европе доносе корона вирус у Немачку, Дојче веле поставља питање да ли заиста "вирус у Немачку долази са Балкана“.

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: Да ли заиста вирус у Немачку долази са Балкана

Фото: ЕПА

-Косово, Србија, Хрватска - пре свега они који након одмора долазе из земаља југоисточне Европе, доносе вирус у Немачку- пише лист "Хамбургер абендблат".

У марту је удео људи који су ушли у Немачку са инфекцијом био преко 50 одсто, али је, након ограничења путовања, брзо пао испод 10 одсто.

"Сада поново расте", наводи хамбуршки лист. Тај лист, како преноси DW, затим цитира и податке из извештаја Института "Роберт Кох", према којима је у прве четири недеље јула у Немачкој забележено 7.977 нових случајева заразе.

Према тим подацима, 303 случаја је било са Косова, 242 из Србије, 70 из Турске, 67 из Босне и Херцеговине, 36 из Румуније, 29 из Хрватске, 27 из Бугарске и 25 из Северне Македоније.

-Све у свему- пише лист "Велт" - то је око 800 случајева из југоисточне Европе од укупно око 8.000 случајева у Немачкој забележених у том периоду, дакле 10 процената.

-Питање је да ли ће ти бројеви још да порасту у августу, у време сезоне годишњих одмора када људи из тих земаља традиционално одлазе у посету рођацима у домовини - додаје "Велт".

У наставку текста који је "Велт" насловио "Балканска корона-рута", описује се ситуација у више земаља Балкана, између осталог и у Србији:

-Од почетка јула број преминулих од Ковида 19 у Србији се удвостручио, са 280 на 560. И број новооткривених инфекција расте. Влада покушава да се томе супротстави оштрим мерама - пише немачки дневник.

Немачки лист преноси и да је портал "Балкан инсајт" 22. јуна објавио истраживање према којем је званично објављени број жртава Ковида 19 у Србији мањи од стварног броја преминулих, као и да су српске власти оцениле да тај извештај није аутентичан.

-Званични број смрти од ковида 19 у Србији тренутно је 64 на милион становника, док је у Немачкој 110. На основу тога могло би се проценити да, чак и са исправком, бројеви не би требало да буду екстремно високи. Али нико не зна тачно колики- пише "Велт".

Да ли ће путовања људи са Балкана и Турске у августу бити опасна по ситуацију са короном у Немачкој, питање је, како наводи "Велт", на које се тешко може тачно одговорити.

-Готово је немогуће доћи до поузданих бројева, али постоје многи показатељи да ће ове године мање људи из југоисточне Европе путовати у своју домовину- наводи немачки лист

У међувремену, пише даље DW, један нови случај бележи локални радио "Мој Дортмунд", на свом порталу Радио912.де.

-Породица из Дортмунда донела је са одмора у Србији корона вирус. Према подацима здравствених власти, они су на путовање отишли аутомобилом, а по повратку је пет чланова породице на тесту било позитивно на ковид 19. У недељу је у Дортмунду регистровано осам нових случајева, у суботу 16- наводи тај радио.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)