ЗБОГ ФИНАНСИЈСКОГ СКАНДАЛА: Бивши шпански краљ Хуан Карлос напушта земљу

Танјуг

03. 08. 2020. у 22:41

ЗБОГ ФИНАНСИЈСКОГ СКАНДАЛА: Бивши шпански краљ Хуан Карлос напушта земљу

Фото: АП

НА сајту шпанске краљевске породице данас је објављено писмо Хуана Карлоса његовом сину, краљу Фелипеу Шестом, у којем га обавештава о "промишљеној одлуци да оде из Шпаније током овог периода".

Откако је Врховни суд Шпаније ове године отворио истрагу, шпански медији објављују сведочења из засебне истраге у Швајцарској, о милионима евра које је Хуану Карлосу наводно дао покојни краљ Саудијске Арабије Абдулах.

Хуан Карлос је потом наводно пребацио велики део тог новца некадашњем пријатељу, што истражитељи сматрају могућим покушајем да сакрије новац од власти.

Финансијски скандал, укључујучи истраге у Шпанији и Швајцарској, шпански премијер Педро Санчес недавно је оценио као "узнемирујуће".

Бивши 82-годишњи краљ сматра се заслужним за помоћ Шпанији да обнови демократије после смрти вишедеценијског фашистичког диктатора Франциска Франка 1975. године. Међутим, он је абдицирао у корист сина 2014. године, после скандала који су обележили последње године његове владавине. Тиме је изгубио имунитет који Устав гарантује шефу државе.

После медијских навода да је краљ Фелипе био означен као корисник офшор рачуна на којем је било 65 милиона евра од поклона који је његов отац добио од Саудијске Арабије, он се одрекао било каквог наслеђа које би могао да добије од бившег краља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)