ТАЈНИ КЛИНТОНОВИ ДОКУМЕНТИ: Холбрук предлагао дељење Косова на зоне

Д.САВИЋ

30. 07. 2020. у 12:40 >> 12:40

ТАЈНИ КЛИНТОНОВИ ДОКУМЕНТИ: Холбрук предлагао дељење Косова на зоне

Фото И. Маринковић

СТАТУС Косова после бомбардовања може бити старатељство под покровитељством Савета безбедности УН, сходно Поглављу седам Повеље УН.

То не би формално променило међународни статус Косова као дела Југославије, али би га склонило од политичке контроле Београда, на одређено време. Подела Косова ми се не чини као добра идеја, али не бих искључио могућност дељења Косова на зоне под привременом контролом, као што је учињено споразумом о Западној обали.

Био је ово предлог који је, током бомбардовања СР Југославије 20. априла 1999. године главни "архитекта" Дејтонског споразума Ричард Холбрук упутио америчком државном секретару за одбрану и саветнику за националну безбедност тадашњег председника САД Била Клинтона. У документу са ознаком тајности све до објављивања у Клинтоновој председничкој бибилиотеци, амерички дипломата јеврејског порекла за Косово је предлагао комплетан "сценарио" током и после бомбардовања.

- Наш најважнији циљ треба да буде охрабрење за промену режима. Бомбардовање треба наставити до преговора. Треба да направимо планове за копнену инвазију Косова, али треба да знамо да то може бити пут без излаза. Треба више да се бавимо најгором хуманитарном кризом у Европи од 1945. године и добијемо сагласност Контакт групе за планове за Косово као протектората, али без уласка у детаље - наводи он.

Холбрук је, док су бомбе падале, стварима од највеће хитности сматрао економски притисак на Југославију, што више информација о деловању српских трупа на Косову и посебне операције за ОВК, за коју се плашио да постаје "сироче америчке политике".

 Слободан Милошевић и Ричард Холбрук, Фото архива

- Не само да треба да удвостручимо напоре хашког суда за ратне злочине, већ морамо касније да захтевамо правду. Постојаће велике критике због преговора с Милошевићем, без обзира на исход. Свет ће захтевати правду за Милошевића после рата, уколико још буде жив - писао је, сада покојни, Холбрук.

Под називом "Косово - следећи кораци", Холбрук се прибојавао краја бомбардовања без постизања циљева, као и Милошевићеве победе:

ПОМОЋ СРБИМА

СВАКАКО је прерано размишљати о помоћи Србима, ипак на дужи рок изградња одрживе, демократске Србије је суштински циљ за ЕУ, Русију и САД. Треба да останемо у блиској комуникацији с Русима, али не смемо да им дозволимо дубоку умешаност у преговоре - препоручио је Холбрук.

- Ако администрација жели да избегне да буде гурнута у пораз, или у инвазију, бомбардовање мора да се интензивира и настави док Срби не промене позицију, а по могућности, и лидера - апеловао је Холбрук.

Објашњава и зашто САД могу да преговарају с Милошевићем:

- "Дејтон" је можда био договор с ђаволом, али је зауставио рат, а Милошевић је довољно одржао реч, посебно у вези са НАТО-америчким жртвама у Босни, што иде у прилог договору с њим. Али, он је и ојачао политички, а онда ојачао и економију великим међународним споразумима. Но, после Косова он неће бити исти као после Дејтона. Било какви да су детаљи споразума, његов једини циљ биће да одржи власт, задржи Косово и избегне кажњавање. Када се рат заврши, нећемо моћи да оставимо ратне злочинце на слободи. Предвиђам да ће Луиз Арбур оптужити Милошевића - прогонозирао је Холбрук.

Инстинкт му, додаје, говори да је Милошевић готов, само не може да предвиди када и где. Ипак, признаје и да ништа у рату није теже од промене режима.

- Српско јединство, за које се чини да сада постоји, није дугорочно српска особина. Људи око њега можда гледају како да се дистанцирају. Начин да се то уради је да се отворе линије комуникације са западним званичницима. Његово уклањање ће захтевати активну подршку армије и моћних пословних интереса. Постоји и могућност да буде замењен још тврђим ултранационалистом, али то је вредно ризика - сматра он.

Холбрук је био уверен да бомбардовање мора пратити преговоре, уз напомену да никако не треба прихватати Милошевићеве планове да се у њих укључи Русија, Кофи Анан, Карл Билт, Грци, Кинези, речју нико осим САД.

НАТО НА НЕОДРЕЂЕНО ВРЕМЕ

НАТО трупе ће бити на Косову касније ове године, а када стигну, остаће дуго. Само зависи да ли ће ући уз сагласност власти у Београду, или као инвазивна снага која ће постати окупациона. Уколико буде инвазије, она неће моћи да се заустави на Косову, мораће да се боре са српским снагама све до Београда. Инвазија може успети, али уз велику цену и жртве. На крају, НАТО ће "поседовати" Југославију, Албанију и Македонију, као што су победници Другог светског рата поседовали Немачку и Јапан. И без инвазије НАТО ће остати у региону на неодређено време. Али како ће да уђе прави значајну разлику - да ли ће то бити "Дејтон" или "дан Де" - наводи Холбрук.

- Конференцијом може формално руководити САД, Русија и представник ЕУ, али стварни преговори морају да се воде приватно, без медија који би пратили сваки амерички корак и тиме информисали друге. Планови су наши, па исто важи и за преговоре - закључио је Холбрук.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације