КАЗНАМА ДО ДИСЦИПЛИНЕ: Италијани ударају по џепу грађана како би спречили ширење вируса корона

Милица Остојић

27. 07. 2020. у 12:53

САМО су три свакодневне мере на снази прописане за грађане у спашавању од ширења корона вируса у Италији: ношење маски у затвореном простору, а на отвореном када није могуће држати дистанцу, одржавање дистанце и забрана масовних окупљања, али то не помаже увек док те контрола тако не тресне по џепу да се ваљда тек тада освестиш, као у бројним случајевима за протекли викенд.

КАЗНАМА ДО ДИСЦИПЛИНЕ: Италијани ударају по џепу грађана како би спречили ширење вируса корона

Фото: Депозит

У Кампанији, где је по наредби гувернера Винћенза Де Луке, ступила на снагу мера примене санкција од 1.000 евра некима није стигло до памети па су у контролама пронађене три радње у Салерну где власници или они који их воде нису носили маску на лицу, а услужују клијенте. Иста прича на острву Исклија у три бара и у једном ресторану и иста казна, нема попуштања у наредби која је на снази.

У Милану, 13 казни за оне који су се лагодно возили метроом без маски на лицу, различитог старосног доба, не само да их нису носили већ их нису ни поседовали. Казна је 280 евра, а ако се не плати у року од пет дана постаје 400 евра, метод је исти као за прекршај у саобраћају. Неко би помислио да то није могуће у једном Милану где је пандемија била разарајућа, али је стигло изгледа неко време чудног опуштања, на срећу код мањег броја грађана, јер постоји свест о томе да је вирус међу нама, нема затишја у обазривости.

Јуче је број новозаражених износио 255 (20 мање него претходног дана), трећи дан узастопце "само" пет преминулих али са укупним бројем од почетка пандемије од 35.107, то за понеког значи као да је реч о неком далеком сећању и непоновљивом. Наредба је, распали га по џепу па ће се сетити, та одредба важи и за окупљања на плажама где су контоле биле многобројније и ефикасније за овај викенд више него икада.

Стотине тзв. малих жаришта забележено је у Италији од отварања и слободног кретања половином маја, која се на срећу у највећем броју случајева доста брзо и ефикасно заокруже, изолују и ставе у карантин или на лечење, али је константна реалност колико жариштима могу да допиринесу странци који су ушли у Италију, мигранти који се искрцају па побегну. Лампедуза ће ексоплодирати од долазака, на острву има сада 536 миграната а смештајни капацитет је тренутно 95, центар је у колапсу, градоначелник Тото Мартело упозорава да је реч о ванредном стању, а на мору се већ види њих 140 у два пловила, у малтешким водама али Малта не одговара на позив за помоћ.

Мигранти који су са Сицилије, њих 400, пребачени у смештај у близини Барија, успели су да побегну, њих двадесетак, а остали су стављени у карантин, ситуација је драматична и измиче контроли па тако и санитарној контроли јер тамо где су побегли ако су позитивни ето нових жаришта која је тешко заокружити, јер су у покрету и тешко им је ући у траг.

Проблем који се појавио са повратком румунских држављана у Италију после одмора или након што су напустили Италију у време најжешће пандемије и враћали се аутобусима или колима не поштујући режим контроле разрешен је тако што је за њих као и за држављане Бугарске министар за Здравље Роберто Сперанца издао наређење да сви морају остати у карантину, без обзира на то да ли су подвргнути контроли на уласку у Италију или не, јер не могу ући у фамилије где раде са старим лицима или чувају децу или раде на било ком другом месту ако не испоштују ту меру, а санитарне власти одлазе на лице места и раде два или три пута тампон теста.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)