ПУТИН ЗАБОРАВИО ЕКОНОМИЈУ: Руски председник изоставио циљ да Русија до 2030. буде међу пет најразвијенијих земаља

Б.ВЛАХОВИЋ - Од сталног дописника МОСКВА

23. 07. 2020. у 14:57

У председничком указу о десет националних циљева развоја Русије до 2030. године који је у уторак потписао Владимир Путин више нема задатка да Руска федерација буде међу пет најразвијених економија у свету. Зашто је такав циљ који је био дефинисан 2018. године сада "заборављен"?

ПУТИН ЗАБОРАВИО ЕКОНОМИЈУ: Руски председник изоставио циљ да Русија до 2030. буде међу пет најразвијенијих земаља

Фото Ап

Путинов портпарол Дмитриј Песков је објаснио да је разлог томе промена светских околности. Драстично је пала цена гаса, вредност барела нафте варира и нико не може да предвиди колика ће она бити наредних година. А од продаје гаса и нафте Русија пуни око 50 одсто државног буџета.

Повољна новост је то што је последњих година Русија успела да буде највећи извозник жита, али ове 2020. су неповољне временске прилике у појединим деловима земље неповољно утицале на род тако да ће и извоз бити знатно мањи.

Међу главним циљевима до 2030. године Путин је истакао повећање броја становника, продужење животног века и побољшање животног стандарда, боље образовање, али аналитичари кажу да држава није успела да оствари циљ који је и до сада постојао - да смањи број сиротиње у друштву. Економска криза на коју је утицала епидемија корона вируса негативно је утицала на пад стандарда великог броја становника Русије.

Најновија социолошка истраживања показују да чак 60 одсто грађана сматра да се земља налази у економској кризи. Без обзира на статистичке "мудролије" чак 80 одсто Руса се жали на раст цена. Пад плата је искусило 54 одсто запослених, а око 60 процената упозорава да се деле откази запосленима.

Због панемије ковида 19, у Русији већина запослених није радила цели април месец па све до половине маја.

До октобра би сва министарства требала да ускладе планове са новим циљевима развоја Русије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)