РУСИ, КИНЕЗИ, БРИТАНЦИ, АМЕРИКАНЦИ: Ко ће први развити вакцину против Ковид-19

Танјуг

22. 07. 2020. у 13:11

У ТОКУ је глобална трка која се води око тога ко ће развити и масовно произвести ефикасну вакцину против нове, смртоносне и веома заразне болести Ковид-19, која је готово зауставила већину света.

РУСИ, КИНЕЗИ, БРИТАНЦИ, АМЕРИКАНЦИ: Ко ће први развити вакцину против Ковид-19

Танјуг

Многе владе су упозориле да се свакодневни живот не може вратити у нормалу све док њихова популација не изгради антитела за одбрану од корона вируса.

Убрзана клиничка испитивања већ се спроводе, а заменик руског министра одбране Руслан Цаликов изјавио је јуче да је спремна прва руска вакцина против корона вируса коју су направили војни експерти и научници Националног института за епидемиологију и микробиологију "Гамалеја".

Цаликов је рекао да су специјалисти и научници Националног истраживачког центра обавили последње провере и тестирања и да су сви добровољни примаоци нове вакцине развили имуни одговор на корона вирус и да се добро осећају.

Универзитет Оксфорд је у понедељак објавио да су резултати испитивања њихове вакцине на 1.077 људи показали да је вакцина сигурна и да активира имунолоки систем, али да је прерано рећи је ли то довољно за заштиту од Ковид-19.

Експериментална вакцина против Ковид-19 коју је развила компанија "АстраЗенека" и научници са британског Универзитета у Оксфорду безбедна је и произвела је имуни одговор у клиничким испитивањима у раној фази код здравих добровољаца.

Вакцина, названа АЗД1222, није изазвала озбиљне нежељене ефекте и довела је до имунолошке реакције у виду антитела и Т-ћелија, показују резултати испитивања објављени у медицинском часопису Лансет.

Главни аутор студије Ендрју Полард са Универзитета у Оксфорду рекао је да се нада да то значи да ће имунолошки систем упамтити вирус, тако да ће вакцина дугорочно штитити људе.

-Међутим, потребно нам је више истраживања пре него што потврдимо да вакцина ефикасно штити од инфекције САРС-ЦоВ-2 и колико дуго та заштита траје-рекао је Полард.

Америчка биотехничка фирма "Модерна" саопштила је пре недељу дана да ће 27. јула ући у завршну фазу испитивања своје вакцине за Ковид-19 на људима.

Компанија има за циљ да спроведе клиничко испитивање на узорку од 30.000 људи, који ће примити вакцину или плацебо.

Према подацима о испитивању, који су објављени на сајту цлиницалтриалс.гов, студија ће трајати до октобра 2022. године.

Последње саопштење "Модерне" стиже након што је "Њу Ингланд Џурнал оф медисин" објавио резултате прве фазе испитивања - која је показала да је првих 45 учесника развило антитела на вирус.

У Кини су компаније "Синовак" и "Синофарм" у трећој, последњој фази испитивања потенцијалне вакцине на људима, док је "Кан Сино", који развија вакцину у сарадњи са кинеском војском, на корак од последње фазе испитивања.

"Синовак" вакцину развија у сарадњи са бразилским Институтом Бутантан, чији је директор рекао да вакцина има велики потенцијал да буде успешна. "Синофарм" је завршну фазу испитивања започео у Абу Дабију јер у њему живи више од 200 националности, а да би показали како је њихова потенцијална вакцина безбедна, примили су је и запослени у компанији. "Синофарм" тврди да су тестови на људима показали да њихова потенцијална вакцина производи довољно висок ниво антитела да се боре са корона вирусом, као и да је безбедна и делотворна.

Далеко у раду на потенцијалној вакцини одмакли су и амерички фармацеутски конгломерат "Фајзер" који ради заједно са немачком фирмом за биотехнологију "БиоНтек", а вакцину покушава да развије и француска фармацеутска компанија "Валнева".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)