ПОЧАСТ ЗА МЕДИЦИНАРЕ: Скромна церемонија поводом Дана Француске Републике

Г. ЧВОРОВИЋ

среда, 15. 07. 2020. у 00:15

ПОЧАСТ ЗА МЕДИЦИНАРЕ: Скромна церемонија поводом Дана Француске Републике

Скромно Председник Макрон Фото АП

УМЕСТО највеће војне параде на западу на Јелисејским пољима у Паризу поводом Дана Француске Републике.

Јучерашња церемонија на Конкорду била је, због епидемије вируса корона, скромнија, уз дистанцу, без многобројне публике и руковања. Парада је била посвећена Шарлу де Голу, док је истовремено одат омаж здравственим радницима. Посебни гости били су директор СЗО Гебрејесус и министри здравља Немачке, Луксембурга, Швајцарске и Аустрије, земаља које су примиле на лечење француске грађане.

Овога пута, није било традиционалног дефилеа трупа низ Јелисејска поља. Све се сконцентрисало око Обелиска на Тргу Конкорд, са смањеним бројем представника свих родова војске која ових дана учествује у спасавању живота.

Емотивно је било на крају, када су се уз војне лекаре појавили и цивилни здравствени радници, а све је тачно у подне завршено "Марсељезом", дугим аплаузом и сузама неких од спасилаца нације у белим мантилима.

Дан раније, министар здравља Оливије Веран је најавио повећање плата медицинским техничарима, за 183 евра. За ову меру биће издвојено 7,6 милијарди евра годишње.

Председник Макрон је препоручио грађанима да носе маске свуда и увек, најавивши могућност да од 1. августа оне буду обавезне. Француски лидер је поручио и да не би, када би био позитиван на вирус, узео хлорокин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

mihailo

15.07.2020. 11:25

Za prisutne parada je bila uglavnom dosadna ali za gledaoce kraj televizora je bila atraktivna i dinamična. Osmišljena i precizno realizovana u sekund. Superiorna demonstracija tv tehnike u svakom momentu a pritom bivajuči maksimalno diskretna ali koja je hvatala u letu sitne gafove kako među onima koji su defilovali tako i onih na tribini i to celom događaju dalo ljudsku dimenziju i to u momentu korone koja zahteva distanciranje i hladniji odnos... Fantastična Tv realizacija koja se mogla videti i u Beogradu u direktnom prenosu na francuskom TV 5 kanalu.