ДЕМОНСТАЦИЈЕ У РУСИЈИ: Жириновски – где је била полиција 15 година?

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

недеља, 12. 07. 2020. у 14:21

ДЕМОНСТАЦИЈЕ У РУСИЈИ: Жириновски – где је била полиција 15 година?

кп.ру

У ХАБАРОВСКУ на руском Далеком Истоку у недељу су одржане демонстрације на којима грађани траже да се пусти на слободу ухапшени губернатор Сергеј Фургаљ.

На тргу Лењина испред зграде тамошње администрације окупили су се демонстранти који су подржали Сергеја Фургаља.Никаквих сукоба са полицијом није било.А у суботу је на том тргу по полицијској процени било око 12 хиљада демонстраната док неки медији тврде да се окупило између 30 и 40 хиљада људи.

Губернатор Хабаровског краја Сергеј Фургаљ ухапшен је у прошли четвртак због оптужбе да је умешан у организована убиства.У Истражном комитету Русије тврде да је он био организатор ликвидације више предузетника у периоду од 2004 и 2005 године на територији Хабаровског краја и Амурске области.Полиција тврди да је Сергеј Фургаљ је био члан организоване бандитске групе.Осим Фургаља ухапшено је још четворо људи.

Против хапшења Фургаља први се огласио лидер Либерално демократске партије Владимир Жириновски.Он тврди да је пред сваке изборе ЛДПР тражило од полиције и правосудних органа да провере је ли неко од њихових кандидата за изборе имао или има проблематичну биографију тј. је ли умешан у било какав криминал.

-Полиција и истражни органи морају да одговоре како то да 15 година они нису знали да је Фургаљ осумњичен за саучесништво у ликвидацији људи, јавно је запитао Владимир Жириновски. Фургаљ је постао члан партије ЛДПР 2005 године и до 2011 је био њен координатор регионалног оделења .Два пута је биран у руску Думу (парламент) 2007 и 2011.

Нас другој страни истражни органи тврде да је тек сада у затвору пропевао један од ликвидатора људи са којима је Фургаљ био у сукобу због бизниса.

Што се тиче оних који протестују у Хабаровску многи од њих сматрају да је Фургаљ био успешан губернатор. Фургаљ је постао губернатор у септембру 2018 после другог изборног круга као посланик Думе (руског парламента) из редова ЛДПР Владимира Жириновског.Интересантно је да је тада добио чак 70 посто гласова.Он је победио бившег губернатора Вјачеслава Шпорта представника "Јединствене Русије".

Он ће сада провести два месеца у истражном затвору у Москви а затим ће пред судом морати да докаже да су оптужбе против њега без основе.Истражни органи тврде да је група окрутних бизнисмена у којој је био Сергеј Фургаљ убила је предузетника Јевгенија Зорија и Олега Булатова који су се бавили трговином метала.Такођер су покушали да убију и Александра Смољског јер су се сукобили због бизниса.

Против Сергеја Фургаља су дали изјаве људи који су били похапшени у новембру 2019 године.Први је "пропевао" бивши посланик Скупштине Хабаровског краја и власник компаније "Даљпромснаб" Николај Миструков који је био партнер Фургаља. Миструков је испричао да му се 2004 обратио Фургаљ да " реши проблем" са Јевгенијем Зоријем који му је отео бизнис сакупљања старог метала.Зорија су убили 29 октобра 2004.Касније је био убијен и Олег Булатов.Фургаља доводе у везу и са убијством неког Романа Сандалова који се такође бавио продајом старог метала.

Против Фургаља је сведочио и инспектор службе безбедности аеродрома Мендељејево на Јужним Курилима Марат Кадиров , затим незапослени Андреј Карепов а такође и генерални директор фирме" Алтеза" Андреј Палеј.

Сергеј Фургаљ по образовању доктор и својевремено је радио од 1992 до 1999 као неуролог у тамошњој болници.Несумњиво је да су баш зато многи гласали за њега а уђе у политичке структуре и на крају буде губернатор.После рада у болници кренуо је у бизнис .Прво се бавио продајом дрвета а потом сакупљањем и продајом старог железа.

У Истражном комитету Русије хапшење губернатора Хабаровског краја Сергеја Фургаља оцењују као " декриминализацију Далеког Истока".Већина грађана се слаже да се политика мора очистити од криминалаца али многи не разумеју зашто је тај процес често пута јако спор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Senovic

13.07.2020. 20:53

Ја мислим да смо ми и Руси једина два народа на свету који подижу споменике својим џелатима, уједно дајући називе главним улицама и трговима.