Необичан протест у Риму, због одлагања венчања: Обучене у венчанице Римом продефиловале будуће младе (ФОТО)

М. Остојић

07. 07. 2020. у 13:10

Необичан протест у Риму, због одлагања венчања: Обучене у венчанице Римом продефиловале будуће младе (ФОТО)

Фото: АП

За сваку од око 140.000 девојака у Италији које су жељно ишчекивале дан свога венчања, церемонија која се припрема и по годину дана раније и како уобичајено кажу представља најлепши дан живота, разочарање је било неизмерно сазнањем да је морало бити одложено. Данас је у Риму продефиловало 15 девојака са натписима које су носиле у руци са жељом да изразе свој протест на симболичан начин, обучене у беле венчанице, испред Фонтане ди Треви, потом су се преместиле на Шпански трг и на крају испред државне институције, Посланичке скупштине.

Овај миран протест се одвијао у организацији италијанског Удружења за венчане поклоне, бомбоњере, конфете и све оно што чини део уобичајене церемоније, било да је реч о грађанском венчању или оном у цркви. Од марта до данас одложено је око 140.000 венчања и наставља се тврди протокол у свим црквеним церемонијама које је увела најпре Влада у сагласју са Црквом, а потом још пооштрила Епископска Италијанска Конференција (ЋЕА).

Средња вредност трошка једног венчања је око 5.000 евра, само за такве поклоне у Италији има више хиљада специјализованих радњи које продају или и праве и продају такве поклоне, годишње се фактурише око 30 милиона евра у таквој делатности, а сваки гост на церемнији венчања такав поклончић сачува као лепо сећање на нечији срећан дан. И познато је да су на југу Италије много веће трошаџије за венчања него на северу.

Мауро Рамини из дирекције Удружења Лација нам износи два мотива незадовољства, један је да су као Удружење изостављени са списка Владе за надоканду због губитка делатности у време Ковида, обећања су стизала али никада чињенице, нити је таквој делатности омогућена позајмица у банци да преживе, привредници из те делатности немају било какве олакшице у изнајмљивању простора где су заустављене делатности и немају било какву зараду.

Фото: АП

Tekst potpisa

"Ми смо потрошили суме за дезинфикацију и сређивање простора који смо отворили по мерама антиковида али без икакве компензације и делатност је минимална. За свако венчање ми смо уложили већ у 2019. години новац и за церемонију планирану у 2020. години и то је огромни губитак, све је остало економски потпуно нереализовано. Претпостављамо да ће се велика венчања обављати тек 2021. године.

Апсурда има истински много у протоколу цркава у неким местима у Италији где су територијалне бискупске канцеларије ишле дотле да су забраниле да младу у цркву може да уведе отац испод руке, уобичајено вековима у церемонији венчања, потом забрањен пријем младенаца у порти или бацање риже на младенце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)