Све више рампи кроз отворену Европску унију: Нико не зна шта га чека ако крене на пут

Горан Чворовић

16. 06. 2020. у 19:30 >> 19:36

Све више рампи кроз отворену Европску унију: Нико не зна шта га чека ако крене на пут

Фото: Новости архива

ПАРИЗ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА Заустављање, па пуштање српских туриста на граници с Грчком није, нажалост, ништа необично, ако се погледа читаво замешатељство које тренутно влада унутар саме ЕУ.

Иако је Брисел очекивао униформисана правила од 15. јуна за унутрашње границе и 1. јула за спољне преласке, данас практично нико не зна шта га чека. Некада се гледа пасош, некада регион, негде житељи Западног Балкана чак боље пролазе од становника ЕУ.

Када би држављанин Србије са боравком у Француској, на пример, кренуо аутомобилом из Париза за Београд, не зна докле би могао да стигне. Грађани Србије би, нормално, на путу из француске престонице, могли да прођу транзит кроз Немачку, Аустрију и Мађарску, иако се спољне границе званично отварају тек 1. јула. Многи су аутобусима тако већ прошли. Кроз Мађарску, иако је у "шенгену", могу, чак, слободно да путују. С друге стране, Мађарска је Француску ставила на црну листу. Питање је да ли ће цариници путника процењивати по пасошу или регистарским таблицама, односно месту боравка? Другим речима, са пасошем Србије би можда могао да прође, али можда не с француским боравком.

Таквих "изузетака" има тушта и тма. Тренутно, сви српски држављани с боравком у некој од земаља чланица ЕУ имају проток кроз "шенген", али са посебним правилима која важе за сваку земљу. Остали морају да чекају 1. јул, осим за Мађарску и Бугарску, не рачунајући најновији грчки пример.

Унутар ЕУ, на црној листи најчешће су житељи Велике Британије и Шведске. Аустрија је на овај списак придодала Шпанију и Португалију, али и Италијане из Ломбардије. Мађари, још и Холандију и Италију. Италија је међу првима отворила границе, још 3. јуна, али је иронија судбине хтела да многе чланице ЕУ и даље држе специфичне рестрикције према овој земљи снажно погођеној епидемијом.

Постоје, у целој овој збрци, и они који се никада нису затварали. Шведска је изабрала опцију колективног имунитета и држи своје границе нон-стоп отвореним, за све намернике. А Пољска је предухитрила званични датум и већ од суботе отворила своје границе за грађане ЕУ.

Луксембург, због своје географске специфичности, са веома великим бројем запослених из суседних земаља, дозвољавао је и током изолације слободан проток радне снаге.

Од 10. јуна, Словачка је слободна за приступ житеља 19 земаља. С друге стране, Румунија и даље остаје изолована. Тренутно могу да уђу једино румунски држављани или они који имају блиског рођака Румуна. Шпанија, која је веома погођена ковидом, не дозвољава улазак све до 1. јула. Изузетак је десетак хиљада немачких туриста. Исти датум важи и за Португалију, када ће се делимично отворити и Малта. Данска дозвољава само улазак туристима из Немачке, Норвешке и са Исланда, уз одређене услове.

Приликом уласка у Словачку, житељи Француске ће, на пример, морати да приложе негативан тест, не старији од 4 дана. У Чешку, засад, неће моћи да уђу. Немци су поручили да ће, и поред слободног пролаза, контроле на њиховим границама, због пандемије, остати. Французи, с друге стране Рајне, примењују принцип реципроцитета за све чланице ЕУ. Тако су обавезни двонедељни карантин, уз жаљење, увели за Британце, после идентичне одлуке службеног Лондона. Исто важи и за Ирску.

Финска такође филтрира улаз. Естонија, Летонија и Литванија су одавно омогућиле слободну међусобну циркулацију, док се за остале процењује стопа заражености. У Летонију и Естонију могу да уђу држављани оних земаља где има мање од 15 инфицираних на 100.000 становника, а у Литванију с мање од 25.

Ван ЕУ, Норвешка је од 15. јуна отворила границе само за нордијске земље, али не и за Шведску. Швајцарска од 15. јуна дозвољава улазак свима из ЕУ, Шенгена и Велике Британије. За улазак на Исланд потребан је негативан тест, или одлазак у двонедељни карантин.

ТРАНЗИТ КРОЗ ДЕЖЕЛУ НИЈЕ ПРОБЛЕМ

ДОК Словенија шаље око 1.000 додатних полицајаца на границе како би се заштитила од илегалне имиграције, улазак у земљу за све грађане који нису држављани земаља чланица ЕУ је строго регулисан. Треба навести разлог уласка у Словенију и место боравишта, те очекивани датум када се земља напушта. Када је реч о транзиту проблема нема ни са уласком и проласком кроз Словенију и Хрватску.

УЛАЗАК САМО СА РЕЗЕРВАЦИЈОМ

ДА би држављани Србије ушли у Хрватску морају пре свега да докажу разлог путовања, што може бити пословни, приватни или туристички. Ако поседују некретнине у Хрватској, улазак ће бити једноставан, а ако је разлог доласка приватни, рецимо на сахрану, мораће да приложе документацију. На граничном прелазу грађани Србије треба да испуне формулар у којем ће навести адресу боравка и детаље око путовања, као и датум када ће напустити Хрватску.

Ако је разлог путовања посао, онда држављани Србије треба да имају позив компаније или неки документ који указује који је разлог доласка, а такође ће морати навести где ће боравити и када ће напустити Хрватску. За туристичка путовања треба доказ о резервацији смештаја. Ако се не поседује потребна документација могуће је на мејл uzg.covid@mup.hr навести разлог доласка и у најкраћем могућем року стићи ће одговор са детаљима шта треба урадити да се уђе у Хрватску.

Држављанима Србије продужена је забрана уласка на територију Хрватске без посебних разлога до 1. јула. (Ј. К.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)