АСАНЖ НА СЛОБОДИ? Оснивач Викиликса постигао споразум са САД, у уторак се изјашњава да је крив по једној тачки оптужнице (ВИДЕО)

Предраг Стојковић
Предраг Стојковић

25. 06. 2024. у 01:48

ОСНИВАЧ Викиликса Џулијан Асанж ове недеље би требало да се изјасни кривим за кршење америчког закона о шпијунажи, у споразуму који ће окончати његово затварање у Британији и омогућити му да се врати кући у Аустралију, чиме ће бити окончана дуга правна одисеја.

АСАНЖ НА СЛОБОДИ? Оснивач Викиликса постигао споразум са САД, у уторак се изјашњава да је крив по једној тачки оптужнице (ВИДЕО)

Фото: АП


Асанж (52) је пристао да се изјасни кривим по једној тачки оптужнице за заверу ради прибављања и обелодањивања поверљивих докумената америчке националне одбране, наводи се у поднесцима Окружног суда САД за Северна Маријанска острва.

Асанж би требало да буде осуђен на 62 месеца затвора, који је већ одслужио, на саслушању на острву Сајпан у среду у 9 часова по локалном времену (19.00 ЕДТ/23:00 ГМТ у уторак). Очекује се да ће се након тог саслушања вратити кући.

Асанжов адвокат није одмах одговорио на захтев за коментар.

Викиликс је 2010. објавио стотине хиљада поверљивих америчких војних докумената о ратовима Вашингтона у Авганистану и Ираку – највећим безбедносним повредама те врсте у америчкој војној историји – заједно са низом дипломатских депеша.

(reuters)

БОНУС ВИДЕО - НУКЛЕАРНЕ ВЕЖБЕ: Руске снаге вежбају електронско лансирање ракета током нестратешких вежби

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

Знамо где провести лето, пријатно и повољно! Проверите!