АМЕРИКАНЦИ НИ ОВДЕ НИСУ ДОБРОДОШЛИ: Замбија више не жели војно присуство САД

Предраг Стојковић
Предраг Стојковић

24. 06. 2024. у 23:45

ЗАМБИЈА нема потребе за америчким војним присуством, рекао је посланик Стивен Кампјонго у интервјуу за РТ.

АМЕРИКАНЦИ НИ ОВДЕ НИСУ ДОБРОДОШЛИ: Замбија више не жели војно присуство САД

Фото: Танјуг/АП Пхото

Посланик опозиционог Патриотског фронта реаговао је на регионалну забринутост у вези са сталним присуством снага америчке Афричке команде (АФРИКОМ) у Замбији и на захтеве посланика за њихово повлачење.

Говорећи за РТ, Кампјонго је рекао да циљеви АФРИКОМ-а нису јасни, што изазива страхове како у Замбији тако и код њених јужних суседа, укључујући Зимбабве.

У априлу 2022, Вашингтон је најавио отварање АФРИКОМ-ове Канцеларије за безбедносну сарадњу у америчкој амбасади у главном граду Замбије, Лусаки. Тај потез, према америчкој влади, има за циљ побољшање војних односа и проширење области сарадње у управљању снагама, модернизацији и професионалном образовању замбијских снага безбедности.

План је наишао на широко противљење упркос томе што је влада у више наврата инсистирала да је једина сврха центра да обучава националне трупе за мисије УН.

Брајан Мунтајалва Мундубиле, још један посланик Патриотског фронта, раније је оптужио замбијску владу да се није консултовала са државама чланицама Јужноафричке развојне заједнице пре него што је потписала споразум са АФРИКОМ-ом.

Јужна Африка, Либија и Нигерија су се раније противиле успостављању АФРИКОМ-а у Африци, страхујући да Вашингтон намерава да прошири свој утицај на континенту како би штитио своје нафтне интересе.

Последњих година, САД су доживеле неуспехе у својим војним операцијама у Африци. Америчке трупе у Нигеру требало би да напусте земљу до средине септембра након што је војна влада те западноафричке земље раскинула безбедносни споразум. Пентагон је такође најавио повлачење снага из Чада због неизвесности да ли је могуће продужити споразум Вашингтона о статусу снага са том централноафричком земљом.

(рт.рс)

БОНУС ВИДЕО - НУКЛЕАРНЕ ВЕЖБЕ: Руске снаге вежбају електронско лансирање ракета током нестратешких вежби

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕШКО ЛИЦЕМЕРЈЕ УРСУЛЕ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Шта је са територијалним интегритетом и суверенитетом Србије?

ТЕШКО ЛИЦЕМЕРЈЕ УРСУЛЕ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Шта је са територијалним интегритетом и суверенитетом Србије?

ПРЕДСЕДНИЦА Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је на 50. годишњицу поделе Кипра да ће наставити са подршком за поновно уједињење последње подељене државе чланице ЕУ, у складу са релевантним резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација.

20. 07. 2024. у 19:04

Коментари (0)

ПРОЛАЗНИЦИ БИЛИ ИЗНЕНАЂЕНИ: Ђоковић након Вимблдона ухваћен у шетњи са лепом Рускињом (ВИДЕО)