СИТУАЦИЈА НА БАЛКАНУ ПРЕТЊА ПО НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ АМЕРИКЕ? Бајден продужио уредбу о ванредној ситуацији

Танјуг

14. 06. 2024. у 21:57

АМЕРИЧКИ председник Џо Бајден продужио је за још годину дана извршну уредбу о ванредној ситуацији за Балкан, јер, како тврди, ситуација на Балкану и даље представља претњу по националну безбедност и спољну политику САД.

СИТУАЦИЈА НА БАЛКАНУ ПРЕТЊА ПО НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ АМЕРИКЕ? Бајден продужио уредбу о ванредној ситуацији

Фото: ЕПА

У саопштењу објављеном на сајту Беле куће, Бајден наводи да се настављају "акције особа које угрожавају мир и међународне напоре за стабилизацију на Балкану, укључујући акте екстремистичког насиља и реметилачке активности, и ситуација на Балкану, која омета напредак ка ефикасном и демократском управљању и пуној интеграцији у трансатлантске институције".

Сматра да те акције представљају "ванредну и изузетну претњу по националну безбедност и спољну политику САД" и да би због тога ванредна ситуација за Балкан требало да остане на снази и након 26. јуна. Прва таква извршна уредба донесена је 26. јуна 2001. године.

Председник САД је накнадно изменио ту уредбу Извршном наредбом 13304 од 28. маја 2003. године, како би били предузети додатни кораци у вези са одређеним радњама које ометају спровођење, између осталог, Охридског оквирног споразума из 2001. у односу на Северну Македонију, а 8. јуна 2021. године донета је и Извршна наредба 14033, којом је проширен обим ванредног стања на националном нивоу.

БОНУС ВИДЕО: Руске снаге вежбају електронско лансирање ракета

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

Откријте РАЈ на плажама Марса Матрух: Египатска оаза на обали Средоземног мора!