КРИМИНАЛ "ПРОЦВЕТАО" У ДОБА ПАНДЕМИЈЕ: Амерички надзорни орган поднео извештај - Украдено више од 200 милијарди долара помоћи

Танјуг

28. 06. 2023. у 08:16

ВИШЕ од 200 милијарди долара је наводно украдено у САД из две велике иницијативе за помоћ малим предузећима током пандемије коронавируса, саопштио је амерички надзорни орган.

КРИМИНАЛ ПРОЦВЕТАО У ДОБА ПАНДЕМИЈЕ: Амерички надзорни орган поднео извештај - Украдено више од 200 милијарди долара помоћи

Фото Д. Миловановић

Бројке које је у уторак објавио генерални инспектор америчке администрације за мала предузећа (СБА), много су веће од претходних пројекција канцеларије, преноси АП.

У извештају генералног инспектора наводи се да је "најмање 17 одсто свих средстава за COVID-EIDL и JPPисплаћено потенцијално лажним актерима".

У коментарима приложеним извештају, високи званичник СБА оспорио је нове бројке и рекао да приступ генералног инспектора "садржи озбиљне недостатке".

Асошијетед прес је 13. јуна известио да су преваранти потенцијално украли око 280 милијарди долара хитне помоћи, док су још 123 милијарде долара потрошене погрешно.

Највећи део потенцијалних губитака је из два програма СБА, а други из обезбеђених бенефиција за незапослене раднике, који су изненада остали без посла услед економских преокрета изазваних пандемијом.

Три иницијативе су покренуте током администрације Доналда Трампа и наследио их је амерички председник Џозеф Бајден.

Портпарол СБА саопштио је да је "од виталног значаја да се разјасни да се 86 одсто вероватних превара у програмима "JPP" и "COVID-EIDL" догодило у првих девет месеци тих програма".

Превара у програмима помоћи незапосленима током пандемије износи 76 милијарди долара, према сведочењу генералног инспектора Министарства рада Ларија Тарнера у Конгресу.

То је конзервативна процена. Још 115 милијарди долара грешком је отишло људима који нису требали да добију бенефиције, према његовом сведочењу, наводи АП.

БОНУС ВИДЕО: НЕБО У ЊУЈОРКУ ПОСТАЛО ЈЕ НАРАНЏАСТО: Дим од шумских пожара у Канади прекрива Северну Америку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

ДОВЕЛИ АРЕНУ У ЗАГРЕБУ ДО УСИЈАЊА: Саша Матић и Милица Павловић запевали заједно - певач прекинуо одмор да би гостовао на концерту (ВИДЕО)