ПАПА НИЈЕ НА ”РАДНОМ МЕСТУ”: Ко управља Ватиканом док Фрање нема

Јурица Керблер - Од сталног дописника Новости ЗАГРЕБ

08. 06. 2023. у 23:15

КАКО стижу вести из римске болнице Ђемели да се папа Фрањо полако опоравља све је више питања ко води Ватикан док је поглавар Римокатоличке цркве у болници.

ПАПА НИЈЕ НА ”РАДНОМ МЕСТУ”: Ко управља Ватиканом док Фрање нема

Фото АП

Заправо не постоје правила ко може да замењује папу док га нема у Ватикану, јер он нема ни ”заменика” ни било кога ко може преузети његову дужност. Друго је када папа умре и када су позната стриктна правила у таквим случајевима за вођење послова Ватикана до избора новог папе.

Стручњаци за Ватикан наводе да ”папа ради и у болници”, а канонски стручњак Филипо Ди Ђакомо рекао је новинарима да Фрањо ”и кад се суочава са болним тренуцима попут овог делује са сарадницима”. То звучи помало немогуће, јер се осамдесет и шестогодишњи папа опоравља после треће тешке операције и сигурно да у тим тренуцима не комуницира са никим.

Света Столица има правила за бискупе ако не могу обнашати службу, али не и за папу, иако је званично папа римски бискуп. Али, за њега закони који су давно донесени не вреде.

Када је реч о Фрањи ситуација  је још сложенија јер има бројне непријатеље који само чекају да искористе ситуацију и прошире свој утицај. И сада се у Ватикану говори о ”офанзиви конзервативаца”, који више и не скривају да су против папе и једва чекају његов одлаза. Већину административних послова и даље обавља државни секретаријат на челу са кардиналом Пијетром Паролином, али ни он не може доносити одлуке које су у надлежности самог папе. Паролин, како је објавила и Света Столица, позорно прати какво је здравствено стање папе Фрање, а то преведено значи да су активиране и мере које нису прописане никаквим ватиканским законима али се ипак подузимају у изванредним ситуацијама.

Папа је иначе смештен у скромном болничком апартману који је током целе године спреман за њега. Тамо су боравили и његови претходници, а осим болничког кревета ту је још и једна просторија у којој папа може да ради када се опорави. Сада се очекује да ће папа седам дана бити у болници, а лекари су оптимистични и код прогноза да ли ће Фрањо моћи да настави и са активностима које су заказане после лета. Нису отказана његова путовања, а хирург који га је оперисао, професор Серђо Алфиери је открио да га је сам папа питао ”када ћемо обавити трећу операцију”. Још није одлучено како ће лекари пратити његов опоравак, а др. Алфиери је испричао новинарима да је након сугестије да не може више дизати тешке предмете папа само гледао у њега ”као да ми жели рећи да папа не диже утеге”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (1)

Мислио да га је жена варала и да дете није његово - после ДНК теста уследио је ШОКАНТАН ОБРТ