ВЕЛИКО ХАПШЕЊЕ МАФИЈАША: У акцији Европола приведено више од 30 особа из злогласног клана Ндрангета

Танјуг

06. 06. 2023. у 00:16

У НАЈНОВИЈОЈ акцији против италијанске мафијашке организације Ндрангета у Италији, Белгији и Немачкој, коју су подржали Евроџаст и Европол, а која је усмерена на борбу против међународне трговине дрогом, ухапшен је данас 31 осумњичени, а одузета је имовина у вредности више од 3,8 милиона евра, саопштио је Европол.

ВЕЛИКО ХАПШЕЊЕ МАФИЈАША: У акцији Европола приведено више од 30 особа из злогласног клана Ндрангета

Foto: Shutterstock/Bjoern Wylezich

Како се наводи, 18 осумњичених је ухапшено у Италији, осам у Белгији и пет у Немачкој, а извршена су укупно 53 претреса у којима је заплењена имовина у вредности од више од 3,8 милиона евра, укључујући готовину, дрогу, возила и имовину.

У саопштењу се наводи да је у акцијама на терену учествовало више од 840 полицајаца, као и да је операција наставак претходне истраге коју су италијанске власти спроводиле од 2013. до 2018. године против исте криминалне мреже.

Осумњичени су наставили да користе постојећу и добро успостављену мрежу за транспорт углавном кокаина из Јужне Америке у Немачку и Италију преко неколико европских лука, због чега су основали испоставу у Немачкој да би олакшали шверц дроге.

За покривање транспорта дроге, осумњичени су користили међународне компаније које се баве трговином аутомобилима и храном.

Фото: Танјуг/АП

Случај је отворио Евроџаст у августу 2019. године на захтев италијанских власти, а заједнички истражни тим успостављен је између италијанских и немачких власти уз подршку Евроџаста у фебруару 2020, а у марту 2021. проширен је на Белгију.

Италијанска полиција саопштила је претходно данас да су власти ухапсиле 25 особа у Италији, Белгији и Немачкој у рацијама усмереним на ланац трговине дрогом који води италијанска мафија Ндрангета.

НДРАГЕНТА ДЕЛОВАЛА ИЗ КАЛАБРИЈЕ

Царинска полиција је навела да је мафија деловала из свог седишта у Калабрији, али да је такође имала испоставу у Немачкој за увоз "великих количина" кокаина, хероина и хашиша, пренео је Ројтерс.

Белгијско федерално јавно тужилаштво саопштило је да је ухапшено осам осумњичених у Белгији, а да је девети ухапшен у Немачкој преко белгијског налога за хапшење.

Белгијске власти су саопштиле да су хапшења повезана са претходном операцијом која је 2015. године расветлила да клан Ндрангета увози кокаин из Јужне Америке у јужну Италију преко Белгије, са "логистичком" базом у Франкфурту у Немачкој.

Недавне истраге, обогаћене информацијама након откључавања шифроване телефонске мреже Скај, помогле су у откривању лабораторије за екстракцију кокаина у близини луке Антверпен у јуну 2021. године, наводи се у белгијском саопштењу.

Ндрангета је надмашила сицилијанску Коза ностру и постала је најмоћнија италијанска мафијашка група, углавном захваљујући томе што је постала главни шверцер кокаина из Латинске Америке у Европу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

НИ ВИ НЕЋЕТЕ МОЋИ ДА ЗАУСТАВИТЕ СМЕХ: Водитељка доживела напад СМЕЈАЊА усред живог програма (ВИДЕО)

НИ ВИ НЕЋЕТЕ МОЋИ ДА ЗАУСТАВИТЕ СМЕХ: Водитељка доживела напад СМЕЈАЊА усред живог програма (ВИДЕО)

СУЗАН Даубнер, чувена немачка телевизијска водитељка Дневника на АРД телевизији и особа која већ 24 године презентује вести, доживела је у среду тежак напад смејања усред живог програма.

30. 09. 2023. у 18:05

Коментари (1)

НИЈЕ ПИЋЕ: Тому је УБИЛА навика о којој се мало зна! Рокер свирао са Здравковићем, па открио детаље