СУКОБ КИНЕ И САД БИО БИ КАТАСТРОФА: Упозорење кинеског министра одбране на самиту у Сингапуру

А. В. В.

05. 06. 2023. у 13:01

КИНЕСКИ министар одбране Ли Шангфу изјавио је јуче да би сукоб Кине и Сједињених Америчких Држава био "неподношљива катастрофа". Обративши се делегатима на безбедносном самиту Шангри-Ла у Сингапуру, Ли је у генералској униформи Народне ослободилачке војске Кине нагласио да је "свет довољно велики да Кина и САД могу да напредују заједно".

СУКОБ КИНЕ И САД БИО БИ КАТАСТРОФА: Упозорење кинеског министра одбране на самиту у Сингапуру

Танјуг

- Кина и САД имају различите системе и јесу различите на много других начина. Међутим, то не би требало да спречи две стране да трагају за заједничком основом и заједничким интересима у развоју и продубљивању билатералне сарадње - рекао је Ли.

Кинески министар упозорио је да је "поново оживео менталитет Хладног рата у азијско-пацифичком региону", иако, како је рекао, његова земља тежи дијалогу уместо конфронтацији.

Ли је индиректно критиковао САД, оптужујући "неке земље" за интензивирање трке у наоружању и намерно мешање у унутрашње ствари других држава.

- Узајамно поштовање би требало да надвлада малтретирања и хегемонију - поручио је кинески министар.

Ово није било прво упозорење кинеског угледног генерала упућено САД. Он је раније поручио Америци, али и тајванским званичницима, да Кина не може да обећа да неће употребити силу када је реч о Тајвану.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДИРЉИВ СНИМАК: Како су ученици испратили омиљеног професора у пензију - само што није заплакао