ХОРОР У СУДАНУ У сиротишту од глади и болести умрло 50 беба: "Нисмо успели да спасемо децу"

Новости онлине

30. 05. 2023. у 00:30

НАКОН што је избио рат у Картуму, докторка Абир Абдулах јурила је кроз собе највећег суданског сиротишта док је покушавала да брине о стотинама беба и мале деце. Дечји плач чуо се широм простране зграде док је околина одјекивала од гласне паљбе, преноси Јаху њуз.

ХОРОР У СУДАНУ У сиротишту од глади и болести умрло 50 беба: Нисмо успели да спасемо децу

Фото: Википедиа

Деца су била смештена на горњим спратовима сиротишта званог Мигома. Без довољно особља које би бринуло о њима, бебе су подлегле неухрањености и дехидратацији. Нека од новорођене деце, која су се налазила у приземљу клинике, умрла су од високе температуре.

- Морали су да буду храњени на свака три сата, али никога није било. Покушавали смо да дамо интравенску терапију, али најчешће нисмо успевали да спасемо децу - рекла је докторка из Дома за незбринуту децу, док се у позадини чуо плач беба.

Најмање 50 деце је умрло у сиротишту за шест недеља од избијања рата, тврди Абдулах. То укључује најмање 13 беба које су умрле овог петка. Високи званичник у сиротишту потврдио је те бројке, наводећи неухрањеност, дехидратацију и инфекцију као узрок смрти. Доктор је призоре мртвих беба у колевкама описао као застрашујуће и болне.

Мртве бебе невидљиве жртве рата

Сидиг Фрини, генерални директор Министарства социјалног развоја Картум, које надгледа центре за негу, признао је пораст броја смртних случајева у Мигоми. Он тврди да су главни кривци несташица особља и стални нестанци струје изазвани сукобима. Без исправних плафонских вентилатора и клима-уређаја, собе постају загушљиво вруће по топлом мајском времену у Картуму, а стерилизација опреме је тешка. Мртве бебе су међу невидљивим жртвама рата у Судану, трећој по величини земљи у Африци. У борбама је погинуло више од 700 људи, хиљаде је повређено и најмање 1,3 милиона људи расељено, према подацима Уједињених нација.

Стварни број смртних случајева ће вероватно бити много већи. Здравствене и владине службе, које би пратиле смртне случајеве, престале су да функционишу. Суданско Министарство здравља забележило је стотине смртних случајева у граду Ел Генеина у регији Дарфур. Судан, са око 49 милиона становника, једна је од најсиромашнијих земаља на свету.

Борбе су оштетиле већ исцрпљену здравствену инфраструктуру, укључујући болнице и аеродроме. Пре почетка рата хуманитарна помоћ је била потребна за скоро 16 милиона људи, а сада је ова цифра скочила на 25 милиона. Према подацима Светске здравствене организације, више од две трећине болница у подручјима борбених дејстава не ради.

(Јутарњи лист)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗАШТО СЕ МИЈА И ЧКАЉА НИСУ ПРИВАТНО ДРУЖИЛИ: Алексићев син открио истину о њиховом односу