НЕИЗВЕСНА ИЗБОРНА ТРКА У ФИНСКОЈ: Премијерка Сана Марин се бори за други мандат

Танјуг

02. 04. 2023. у 13:03

НА данашњим општим изборима у Финској очекује се изједначена трка три водеће странке, а социјалдемократе премијерке Сане Марин боре се да обезбеде други мандат на челу владе.

НЕИЗВЕСНА ИЗБОРНА ТРКА У ФИНСКОЈ: Премијерка Сана Марин се бори за други мандат

FOTO: Tanjug/AP

Преко 2.400 кандидата из 22 странке бори се за 200 места у парламенту ове нордијске земље, у којој је око 40 одсто бирача са правом гласа већ гласало унапред, наводи се у извештају АП.

Премијерка Сана Марин, која је са 37 година један од најмлађих лидера у Европи, добила је похвале за рад свог кабинета током пандемије ковида-19. Премијерка је добила похвале, заједно са председником Саулијем Нинистеом и за успешно спроведен процес придруживања Финске у НАТО, а њена подршка Украјини у последњих годину дана повећала је њену међународну препознатљивост.

Фото: Профимедиа

- Наравно да се надамо да ће социјалдемократе победити на овим изборима. То је тако важно јер желимо да останемо отворено друштво. Такође желимо да радимо заједно на међународном плану. Желимо да изградимо бољу, зелену, одрживу будућност у којој сви људи имају исте могућности - рекла је премијерка је Марин у интервјуу за Асошијетед прес.

Марин је и даље популарна у Финској, али ставове њене странке о националној економији, који су се издвојили као главна тема кампање, оспоравају два главна политичка ривала - Национална коалициона партија десног центра коју предводи Петери Орпо и десничарска популистичка партија Финци, коју предводи Рика Пура.

FOTO: Tanjug/AP

- Најважнија ствар у следећој влади је да се поправи наша економија, да се погура привредни раст и избалансира јавна потрошња. Друго веома важно питање је изградња односа. Финске у НАТО - рекао је Орпо за АП током предизборног догађаја.

Резултати недавно спроведених анкета су показали да би свака од три странке могла узети око 20 одсто гласова. Ако се то догоди, ниједна странка не би била у позицији да сама формира владу, али без обзира која странка буде освојила највише гласова, очекује се да ће у наредних неколико дана започети разговори о формирању владајуће коалиције.

БОНУС ВИДЕО: ВОДЕНИ ТОПОВИ И СУЗАВАЦ: Погледајте сукобе у Лиону на протестима против реформе пензионог система

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (0)

ЗАШТО СЕ ПЕТЉА ЗОВЕ БАШ МОСТАРСКА? Назив старији него што се мисли - некада је ту протицала РЕКА