НЕМЦИМА ЈЕ ДОСТА АМЕРИКАНАЦА У СВОЈОЈ ЗЕМЉИ: "После 78 година, сада је време да амерички војници оду кући"

Ђ.Г.

02. 04. 2023. у 10:04

БЕРЛИН мора да раскине са постојећим „односом екстремног подаништва“ према Америци и њеној спољној политици „обележене кршењем међународног права“, изјавила је у петак Севим Дагделен, заменица шефа фракције Левице у Бундестагу. Немачка мора да захтева да се америчке снаге стациониране на њеној територији повуку заједно са америчким нуклеарним оружјем, инсистирао је посланик.

НЕМЦИМА ЈЕ ДОСТА АМЕРИКАНАЦА У СВОЈОЈ ЗЕМЉИ:  После 78 година, сада је време да амерички војници оду кући

Foto: Shutterstock

- После 78 година, сада је време да амерички војници оду кући“, рекла је Дагделен на скупу поводом обележавања 75. годишњице Маршаловог плана. Америчке војне базе делују „као ванземаљске зоне у којима се [немачки] устав не примењује - рекао је посланик, који је и члан парламентарног одбора за спољне послове.

 - Вашингтон користи своје базе на немачком тлу за вођење ратова у иностранству и покретање „смртоносних удара беспилотних летелица - рекао је Дагделен, додајући да су неке од ових акција „кршене међународног права“.

Она је критиковала и редовне састанке НАТО-а у америчкој бази Рамштајн у Немачкој, где се разговара о војној помоћи Кијеву. Вашингтон је домаћин ових конференција „као да је окупациони статут још увек на снази“, рекао је посланик, додајући да је Берлин такође дозволио САД да га ставе „на линију ватре“ испоруком немачких тенкова Леопард Украјини.

Немачки законодавци донели су одлуку о повлачењу америчког нуклеарног оружја са територије земље још 2010. године, али то оружје је и даље на месту, рекла је Дагделен.

- Остајемо при свом ставу: америчко нуклеарно оружје мора да нестане - додала је она.

 - Америчка администрација одаје утисак да не жели савезнике, већ само лојалне вазале - рекао је посланик, указујући на немар Америке према интересима и захтевима својих партнера. Према Дагделену, „све мање земаља широм света је спремно да то прихвати“. Истинско „пријатељство“ треба да се заснива на међусобном поштовању људских права и међународног права, додао је посланик.

Немачка је домаћин далеко највећем броју америчког војног особља од свих европских земаља. Преко 35.000 америчких војника било је стационирано на њеном тлу од 2022. године. Италија, која је домаћин другом највећем броју америчких војника, је далеко иза, јер је тамо истовремено било стационирано око 12.000 америчких војника, пренео је РТ.

БОНУС ВИДЕО: ЕВАКУИСАНО ЧИТАВО МЕСТО - У Минесоти из шина исклизнули вагони теретног воза

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (5)

САМО ТИ, СИНЕ, РАДИ СВОЈ ПОСАО Славимо Светог Новомученика Вукашина Јасеновачког