БИВШИ ОБАВЕШТАЈАЦ О ПУТИНОВОМ УЛТИМАТУМУ: Силе огорчене диктатом Запада

Novosti online

01. 04. 2023. у 18:27

РУСКИ председник Владимир Путин поставио је озбиљнији ултиматум америчкој елити од оног који је представљен НАТО-у. Ово је изјавио бивши израелски обавештајац Јаков Кедми.

БИВШИ ОБАВЕШТАЈАЦ О ПУТИНОВОМ УЛТИМАТУМУ: Силе огорчене диктатом Запада

Фото: Депоситпхотос/Принтсцреен

Русија се не слаже са светским поретком у чијем центру су САД и њени интереси. Како је ситуација сазревала, рекао је Кедми, Путин је поставио ултиматум који се односио и на НАТО и на глобалну елиту предвођену Сједињеним Државама. Руски лидер је крајем 2021. тражио од Запада безбедносне гаранције за Руску Федерацију. Формално, иницијатива је упућена Северноатлантској алијанси, али експерт у томе види озбиљнију поруку.

- Путин је захтевао да се НАТО врати у границе из 1997. године и заустави ширење блока на државе бившег СССР-а и источне Европе. Земље које су део Алијансе могу ту да остану, али је неопходно да на њиховој територији нема страних војски. Русији не смета што су Бугарска, Пољска или Летонија у НАТО-у, али је Путин захтевао да на њиховој територији не буде страних трупа. Бугарска, пољска и балтичка војска не прете Русији, већ америчке, британске и немачке базе - рекао је Кедми за канал Бугарска 24.

Путинов ултиматум је више упућен Вашингтону него Бриселу, где се налази седиште НАТО-а. Експерт је уверен да руски лидер заправо захтева ревизију целокупног светског поретка, у коме су важни само интереси САД. Путин се залаже за праведан светски поредак који узима у обзир интересе свих земаља, а безбедносна политика сваке државе не представља претњу њеним суседима. Данас се са овим слажу Кина, Индија и друге силе, огорчене западним диктатом.

Кина се клади на успех Русије у специјалној операцији у Украјини и конфронтацији са Западом, примећује експерт. Према речима Кедмија, то указује на поверење Пекинга у пораз САД и њихових савезника.

(ало.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (0)

Како су се посвађали Славко Штимац и Бата Стојковић - Данило је потом свакога дана РАДИО ЈЕДНО ТЕ ИСТО