ГРЧКА СЕ ЖЕЛИ ЗАШТИТИ ОД МИГРАНАТА И АЗИЛАНАТА: Стиже нових 35 км граничне баријере са Турском?

Танјуг

01. 04. 2023. у 14:04

УГОВОР о изградњи додатних 35 километара граничне баријере дуж границе грчког округа Еврос на североистоку те земље са Турском потписан је у присуству грчког премијера Киријакоса Мицотакиса.

ГРЧКА СЕ ЖЕЛИ ЗАШТИТИ ОД МИГРАНАТА И АЗИЛАНАТА: Стиже нових 35 км граничне баријере са Турском?

FOTO: AP/Tanjug

Мицотакис је приликом потписивања уговора у петак поновио да је план да се гранична баријера прошири на 140 километара копнене границе Грчке са Турском.

Грчки премијер је рекао да ће наставити на свим нивоима да тражи финансирање изградње те баријере из европских фондова, објавио је "Грик репортер".

Изградња металне ограде, високе пет метара и шест метара испод земље, коштаће грчку државу 99,2 милиона евра.

FOTO: AP/Tanjug

Уговор су потписали грчки министар за заштиту грађана Такис ​​Теодорикакос и представници грађевинских компанија, ТЕРНА и Интракат групе. Тренутна дужина граничне ограде између Грчке и Турске, за коју грчка влада процењује да је спречила илегалан улазак око 250.000 миграната 2022. године, износи 37,5 километара.

Баријера је део стратегије Грчке да спречи могуцће тражиоце азила да покушају да стигну у Европу након што су талибани преузели власт у Авганистану, пошто је Атина покушавала да спречи понављање догађаја из 2020. године, када су хиљаде миграната и азиланата покушале да пређу грчку границу на Евросу.

Грчка од тада покушава да добије средства од ЕУ за тај пројекат.

- Ако бисмо трошили новац на зидове или ограде, не би било новца за друге ствари - рекла је у јануару комесарка ЕУ за унутрашње послове Илва Јохансон.

Амандманом, који је усвојен у четвртак током гласања у Одбору за буџет Европског парламента, званично је одбачено коришћење средстава ЕУ за финансирање изградње баријера на спољним границама ЕУ.

БОНУС ВИДЕО: ЕВАКУИСАНО ЧИТАВО МЕСТО: У Минесоти из шина исклизнули вагони теретног воза

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (0)

ЉУДИ, ПРИМИТЕ ЋУСТИЋА, МАТОР ЈЕ, НЕМА ВРЕМЕНА Глумац се присетио како је уписао Академију