УПЦ: Затишје у Кијевско-Печерској лаври, провокатори напустили њену територију

Танјуг

31. 03. 2023. у 23:45

УКРАЈИНСКА православна црква (УПЦ) Московске патријаршије саопштила је данас да је у Кијевско-печерској лаври мирно и да су "провокатори су напустили њену територију".

УПЦ: Затишје у Кијевско-Печерској лаври, провокатори напустили њену територију

Фото: Профимедиа

УПЦ је навела да је покренут кривични поступак против "организатора провокација".

Неколико мушкараца покушало је данас да испровоцира вернике Кијево-печерске лавре на сукоб, а црква је позвала вернике да не реагују на провокације.

Један од провокатора је развио транспарент са натписом који позива да се Руси истерају из манастира, док је неколико њих узвикивало националистичке пароле.

Збивања у лаври УПЦ је директно преносила на свом Јутјуб каналу више од 10 сати, преноси агенција РИА новости.

Нова рунда сукоба око Кијево-печерске лавре почела је обавештењем Министарства културе Украјине о једностраном раскиду уговора о закупу манастира, тако да су монаси морали да напусте лавру 29. марта.

Foto: Printskrin/Twitter/@Spriter99880

Како је појаснио министар културе Александар Ткаченко, монаси могу да остану у Лаври под условом да пређу у Православну цркву Украјине (ПЦУ) која не признаје јурисдикцију Московске патријаршије.

Комисија Министарства културе је требало да почне преузимење објеката лавре у четвртак, али верници већ други дан не пропуштају њене представнике.

УПЦ је саопштила да комисија нема овлашћења да почне да ради док Привредни суд у Кијеву не одлучи о жалби поднетој због "незаконитог раскида уговора о закупу".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРОШЛО ЈЕ 40 ГОДИНА ОД СНИМКА: Ево како изгледа данас мали Воја који је расплакао нацију