СТРАХ И ТРЕПЕТ ЗА НАТО - РУСКА ПОДМОРНИЦА БЕЛГОРОД: Носач нуклеарног торпеда Посејдон води порекло од друге моћне подморнице

П. З. С. / bulgarianmilitary.com

30. 03. 2023. у 19:02

ЈЕДАН од начина да Русија порази одбрамбени систем балистичких ракета у Европи јесте да то учини подводним оружјем.

СТРАХ И ТРЕПЕТ ЗА НАТО - РУСКА ПОДМОРНИЦА БЕЛГОРОД: Носач нуклеарног торпеда Посејдон води порекло од друге моћне подморнице

Подморница "Белгород"

Руске подморнице имају поштовање САД и НАТО. Једно од подводних оружја које забрињава САД и њихове савезнике је подводно торпедо Посејдон. Назива се и „торпедо цунами“, јер изазива природне катастрофе детонацијом нуклеарне експлозије, за сада се носи у две руске подморнице – специјалне подморнице на нуклеарни погон Белгород и Хабаровск.

Две подморнице ће имати своју складишну структуру која се гради на Камчатки. Очекује се да ће докови за две подморнице бити завршени негде до краја 2024. Обе подморнице су додељене служби у Пацифичкој флоти Руске Федерације.

Много пута је писано о нуклеарном торпеду Посејдон. Али шта је тачно једна од две белгородске подморнице на нуклеарни погон.

ПРОЈЕКАТ 949А

Да ли сте знали да је Белгород обимна, прилагођена подморница специјалне намене направљена од трупа подморнице крстарећих ракета Оскар-2 која никада није завршена. тј. ако су неки од података из Белгорода државна тајна и можда их никада нећемо сазнати, хајде да се упознамо са његовим примарним извором – Оскар-2(Oscar-2).

Имајући у виду да ће Белгород носити до шест торпеда Посејдон, руска морнарица мора да пронађе начин да у хитним случајевима одмах евакуише посаду. Ово је решено капсулом за хитне случајеве која може да превезе особље до 110 људи. Подморница Белгород користи труп никад завршене подморнице 949А, што је својеврсна надоградња пројекта 949. 949А је подморница класе Антеј (Antei) или Оскар-2.

Фото принтскрин Youtube/news24 plus

Посејдон торпедо/дрон

Прва разлика између 949 и 949А је у томе што је 949А дужи за скоро 33 стопе или око 10 метара. То значи више простора у структури двоструког трупа подморнице, совјетском дизајну који се користио још од Хладног рата. Већа дужина и већи простор пружају простор за нову побољшану електронику у подморници, као и већу тишину током подводне навигације.

Белгород је заправо подморница 4. генерације. Да би били у овој класи, неки стручњаци спекулишу о акустичним перформансама подморнице. Према њиховим речима, много је боља од подморница класе Акула, али не тако добра као оне следеће класе – Акула-2.

Оно што Белгород разликује од других подморница других руских класа је благо избочење на врху пераја. У стварности, пераје је широко на свом горњем крају и постепено се сужава према свом центру.

НАОРУЖАЊЕ

949А, прототип Белгорода, требало је да носи прилично велико наоружање. Ова подморница је требало да носи најмање 24 противбродске ракете П-700 Гранит са до 72 новије противбродске крстареће ракете 3М-54 Калибар или П-800 Оникс. Можда због количине наоружања и специфичности трупа, 949А је изабран да буде основа Белгорода. тј. модернизација подморнице на верзију Белгород не захтева промену трупа 949А. То је зато што ће се нове ракете уклопити у постојеће лансере изван потисног трупа.

Фото: Принтсцреен/ТВ Звезда

Идеја је била да када буде изграђен оваа подморница (а знамо да је пројекат напуштен) подморница буде на прилично високом технолошком нивоу, јурећи следећу класу подморница. Ова подморница је требало да носи нуклеарне крстареће ракете класе Јасен.

ПОСЕЈДОН ЈЕ ВЕЋ ТЕСТИРАН

Москва је 2012. године видела потпуно другачију примену 949А. У то време руски инжењери су већ радили на стварању нуклеарног торпеда Посејдон. Они такође морају да дизајнирају носач за ово торпедо. Истраживања показују да је труп 949А веома погодан због своје дужине и одељка за оружје. Белгород је рођен као пројекат 09852, заснован управо на недовршеној подморници Оскар-2 [949А].

Белгород је званично пуштен у рад средином прошле године. Убрзо након тога, негде у октобру, извори су известили да је подморница нестала са НАТО радара. Информацију је званично пренео италијански медиј La Repubblica.

Почетком ове године Белгород је предузео следећи корак – изашао је у отворене воде и извршио тестове нуклеарног лансера торпеда „Посејдон“. Тест је био успешан, а неколико недеља касније Москва је објавила да су прве нуклеарне бојеве главе за Посејдон већ произведене. Према руским изворима на које се позива ТАСС, руски белгородски рониоци су успешно испитали торпедо Посејдон на различитим дубинама.

БОНУС ВИДЕО - ПОГЛЕДАЈТЕ ИСПАЉИВАЊЕ "МОСКИТ" КРСТАРЕЋЕ РАКЕТЕ: Вежбе руске Пацифичке флоте у Јапанском мору

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (1)

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!