ШТРАЈК ПАРАЛИСАО НЕМАЧКУ: Грађани показали капацитет побуне, какав им никада није био својствен

И. Станојевић

28. 03. 2023. у 06:00

ЦЕЛА Немачка, са око 85 милиона становника, јуче је паралисана у штрајку без преседана од Другог светског рата.

ШТРАЈК ПАРАЛИСАО НЕМАЧКУ: Грађани показали капацитет побуне, какав им никада није био својствен

FOTO: AP/Tanjug

Аналитичари истичу да је реч о својеврсној прекретници, јер су Немци показали, себи апсолутно несвојсвен, штрајкачки капацитет. Возови и аутобуси су стали, авиони се приземљили, изузев оних који су полетали и слетали са аеродрома у Берлину и Диселдорфу. Железнички оператер "Дојче бан" отказао је све међуградске железничке услуге. Потпуно је замрзнут градски превоз у седам од 16 савезних покрајина. Два синдиката, железничара и запослених у саобраћају (ЕВГ), као и услужних делатности Вер.ди, удружила су снаге у незапамћеном упозорењу, тражећи веће плате од оних које нуде послодавци.

Синдикат Вер.ди представља око 2,5 милиона запослених у јавном сектору, укључујући јавни транспорт и аеродроме, док ЕВГ представља око 230.000 људи из "Дојче бана" и аутобуских компанија. Синдикати свој захтев за већим платама правдају поскупљењима, а траже и боље услове рада за око 2,7 милиона запослених у јавном сектору и саобраћајним делатностима. Иако анкета показује да 55 одсто грађана подржава штрајк, организатори од данас обећавају повратак на уобичајен режим.

Ово је један у низу штрајкова који су, током претходних месеци, погодили највеће европске економије, услед раста цена хране и енергената. Основни трошкови у Немачкој скочили су за 9,3 одсто у односу на годину раније, а притисак на цене остао је, упркос покушају Европске централне банке да заустави скок повећањем каматних стопа.

Вер.ди за јавне службенике, по чијим платама се равнају и примања многих запослених на аеродромима и у градском превозу, тражи 10,5 одсто више и да најмање повећање буде 500 евра месечно бруто. Одбијена је понуда послодавца за повећање од пет одсто у две фазе, и једнократну исплату 2.500 евра. Слично су синдикату ЕВГ понудиле Немачке железнице и још педесетак железничких предузећа. ЕВГ то одбија, тражећи 12,5 одсто више плате, а најмање 650 евра месечно, пише "Дојче веле".

"ЕР СРБИЈА" ДО БЕРЛИНА И ДИСЕЛДОРФА

ДО Берлина и Диселдорфа, "Ер Србија" је јуче несметано летела, док су због штрајка, поласци до Франкфурта, Штутгарта и Нирнберга одложени за данас. "Летови 'Ер Србије' између Београда Берлина и Диселдорфа обављени су по реду летења док су летови између Београда и три немачка града Франкфурта, Штутгарта и Нирнберга одложени, о чему су путници директно обавештени", саопштила је "Ер Србија".

На оштре критике Карин Велге, председнице Удружења општинских и градских послодаваца "да је штрајк претеран и не штети само угледу јавног превоза, него и укупном угледу Немачке као привредне локације", челник синдиката Вер.ди Франк Вернеке поручио је да је "боље да се један дан у Немачкој ништа не креће и да се онда постигне прихватљива понуда, него да се борба за радничка права протегне недељама, што би теже погодило грађане и привреду".

- Упркос свој паљби по нама, од почетка године имамо 70.000 нових чланова. То је најјачи прилив чланова од нашег оснивања пре више од две деценије - каже Вернеке. - Ово је акција преживљавања за милионе радника услед високе инфлације. Обустава рада је била најављена благовремено да би сви могли да се припреме, а штрајкачи немају намеру да "терају инат" и током ускршњих празника.

Опречног мишљења је Мартин Буркерт, вођа ЕВГ који је за "Аугзбургер алгемајне" рекао да би до нових штрајкова могло би да дође управо за Ускрс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (2)

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!