НЕСКРИВЕНА ПОДРШКА РУСИЈИ: Посета кинеског председника Си Ђинпинга Москви показаљ блиског партнерства

Танјуг

26. 03. 2023. у 21:00

ПОЛИТИКОЛОГ Марија Ђорић оценила је данас да недавна посета кинеског председника Си Ђинпинга Москви представља нескривену подршку председнику Русије Владимиру Путину и да том посетом Кина показује да јој је Русија близак спољнополитички партнер.

НЕСКРИВЕНА ПОДРШКА РУСИЈИ: Посета кинеског председника Си Ђинпинга Москви показаљ блиског партнерства

Фото: Профимедиа

Ђорић је за Танјуг навела да је тајминг у којем се посета догодила веома важан, јер је Међународни кривични суд издао налог за хапшење Путина, па одлазак Си Ђинпинга у Москву, који је недавно по трећи пут изабран за председника, представља подршку руском председнику.

 - Суштина посете Си Ђинпинга Путину јесте да су Русија и Кина желеле да покажу да желе један мултиполарни свет. Дешава се нешто јединствено у последњих 100 година, То може значити само да ће Русија и Кина заједничким снагама радити на обликовању једног новог светског поретка - рекла је Ђорић.

Ђорић је подсетила да је након посете кинеског председника Москви, Велика Британија реаговала тиме што је рекла да ће слати оружје са осиромашеним уранијумом Украјини у знак подршке.

Када је реч о великим силама, додаје, сада постоји систем реципроцитета у међународним односима.

 - Биће доста изазова и Украјина ће бити она тачка око које ће се све вртети, плашим се да не дођемо до пирове победе из тих међународних савремених односа у којима више не постоји међунардно право већ сила. Ко год да победи плашим се да ће бити победа са пуно губитака - рекла је она.

Оценила је и да Кина не жели да препусти тек тако Русију тренутној политичкој ситуацији у свету зато што превелико слабљење Русије не би било добро за њу.

 - Кина добро зна да су Русија и она, судећи по америчким стартешким документима, идентификоване као два главна непријатеља. Русија у безбедносном смислу, а Кина у економском. Ту видим још једну скривену поруку, сматрам да ће Русија са Кином радити на дестабилизацији долара, односно петродолара који је у последњих неколико деценија главно платежно средство и нешто што даје економску и политичку снагу па и могућност да САД финансира своје ратове - рекла је Ђорић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ИСТАКНУТИ УМЕТНИК: Ово је Жигонов син, Иванин рођени брат