"НОВОСТИ" НА УЛИЦАМА ПАРИЗА: Пакао у главном граду Француске, демонстранти пале све испред себе (ФОТО)

Горан Чворовић - Од сталног дописника Новости ПАРИЗ

23. 03. 2023. у 22:10

ПАРИСКЕ улице горе. Град светлости право је поприште у побуни против пензијске реформе и начина на који председник Емануел Макрон тренутно влада.

НОВОСТИ НА УЛИЦАМА ПАРИЗА: Пакао у главном граду Француске, демонстранти пале све испред себе (ФОТО)

Горан Чворовић

На улице француске престонице слило се, према подацима организатора, чак 800.000 људи. Полицијска префектура видела је само 119.000. Али, маршрута великим булеварима од Бастиље до Опере, дуга пет километара, била је препуна људи. Није могла ни игла да падне.

Певала се "Интернационала", држала подигнута песница увис, узвикивале најоригиналније пароле против председника и Владе, од којих су многе увредљиве, па и претеће. "Born to die", била је једна од њих, која је на енглеском језику злокобно алудирала на презиме француске премијерке. Све је имало призвук шездесет осме.

Врло брзо, кренули су сукоби, који су увече екслалирали. Буктало је на све стране. "Новости" су биле на лицу места, а како је изгледало, показују и фотографије које прате овај текст. По околним улицама око Опере, где нагомилано смеће није уклоњено, запаљене су хрпе ђубрета које су захватале и фасаде зграда. На Опери је букнула трафика, док се пламен дизао у небо.

Полупани су многи излози, страдале су банке, стамбене агенције... Има много повређених. Једној жени у Руану шок бомба однела је прст. У целој земљи рањено је 149 полицајца. Једног од њих, који је у Паризу погођен коцком из калдрме у главу, и који је пао у несвест, колеге су притекле у помоћ. На исти начин у Лилу је повређен директор Јавне безбедности за регион Севера.

У Бордоу демонстранти су запалили улаз у Градску кућу чија је фасада букнула у пламену, и упали унутра. Синоћ је у току била евакуација. У Нанту су током дана напали Административни суд, док ће почетак паљевине захватио улаз у префектуру у Лоријану. Усијано је било и у Рену. На полицију су бацали и Молотовљеве коктеле и киселину. С друге стране, камере су забележиле и тренутак када су полицајци пендрецима напали чело колоне која је протестовала, што је изазвало индигнацију.

У целој земљи, по прорачуну организатора, штрајковало је чак 3,5 милиона људи, док је власт видела само милион и 89 хиљада. Нове организоване манифестације заказане су већ за уторак. Порука синдиката је да су ова окупљања одговор на "тврдоглавост председника".

БОНУС ВИДЕО: СИТУАЦИЈА СЕ ЗАОШТРАВА - Полиција у Паризу против демонстраната користи сузавац и димне бомбе

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

РУС СЕ ИЗ ЕНГЛЕСКЕ ПРЕСЕЛИО У СРБИЈУ: Живим на планини, немам комшије, потпуно сам изолован