ГЕНЕРАЛ ЈОВАНОВИЋ ЗА "НОВОСТИ": Муниција коју Британци шаљу Кијеву, много пута смртоноснија него она бачена на Србију

Б. ВЛАХОВИЋ/ Б.СУБАШИЋ

23. 03. 2023. у 16:59

БРИТАНСКА најава слања тенковских пројектила са осиромашеним уранијумом у Украјину изазвала је лавину подсећања на НАТО агресију на Србију у којој је коришћена муниција калибра 30 милиметара са 289 грама осиромашеног уранијума. Коришћење пројектила од 120 милиметара са много више осиромашеног уранијума у Украјини значи неупоредиво веће загађење тла и воде, које ће трајати хиљадама година - каже генерал Данко Јовановић.

ГЕНЕРАЛ ЈОВАНОВИЋ ЗА НОВОСТИ: Муниција коју Британци шаљу Кијеву, много пута смртоноснија него она бачена на Србију

Фото: Принтскрин/Твитер/Kevin Rothrock

- Током НАТО агресије на Србију коришћена је муниција калибра 30 милиметара са 289 грама осиромашеног уранијума, а знамо колико је загађење и последично оболевање изазвала. То су посведочили као жртве и италијански војници у саставу Кфора. Коришћење пројектила од 120 милиметара са много више осиромашеног уранијума значи неупоредиво веће загађење тла и воде, које ће трајати хиљадама година - каже генерал Јовановић.

Организација Федерација америчких научника (ФАС) је у извештају из 1999, после примене муниције са осиромашеним уранијум на КиМ, дала мишљење да је реч о употреби "новог типа радиоактивног оружја" за "неселективно уништење" које изазива "широку, дуготрајну и снажну контаминацију на местима где се производи, тестира и употребљава".

ЗАХАРОВА: СЦЕНАРИО ИЗ ЈУГОСЛАВИЈЕ

ПОРТПАРОЛКА руског министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да је намера Велике Британије да Украјини пошаље муницију са осиромашеним уранијумом понављање сценарија бомбардовања СР Југославије 1999. године.

- Југословенски сценарио. Ове гранате не само да убијају, већ загађују околину и изазивају рак код људи који живе у тим подручјима. Када ће да се пробуде у Украјини? Њихови добротвори их трују - написала је Захарова на свом телеграм-налогу.

Здравствени стручњаци су веома забринути због потенцијалног загађења ваздуха, тла и воде високотоксичним аеросолима на територији Украјине, једне од највећих житница света. Прве жртве били би Украјинци, а затим сви до којих би стигли отровни облаци са честицама уранијума и затрована храна.

Јасна је, стога, реакција Константина Гаврилова, руководиоца руске делегације на ранијим преговорима о војној безбедности и контроли наоружања у Бечу. Он је још тада најавио да ће Москва третирати коришћење граната са осиромашеним уранијумом као употребу "прљаве бомба", са "свим последицама које следе". Александар Кошкин са Факултета "Г. Плеханова" у Москви сматра да се због токсичности муниције са осиромашеним уранијумом треба обратити светској јавности, да би се забранила њена употреба.

ОТРОВ У ОКЛОПУ ПОКРЕТНЕ ТВРЂАВЕ

ЛОНДОН је одлучио да Кијеву пошаље тенковске гранате, пројектиле типа "чарм" калибра 120 милиметара, којима изузетну пробојност омогућава шипка од осиромашеног уранијума, дуга око 600 милиметара, пречника 20-28 милиметара. Стога британско министарство одбране тенкистима који рукују тим гранатама препоручује ношење дозиметара због зрачења, а да "због отровне, радиоактивне прашине оксида тешких метала која ће настати изгарањем при удару мете" током бојевих дејстава "носе маску која омогућава филтрацију честица, као заштиту од удисања отровних материја".

Британци су се етикетирали најавом испоруке пројектила са осиромашеним уранијумом који су пројектовани само за "челенџере". Остаје да се види да ли ће будућност донети још лоших вести, јер и немачки "леопарди" и амерички "абрамси" могу да испаљују сличне гранате.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

ОВО УОПШТЕ НИСУ ОЧЕКИВАЛИ: Никола Јокић шокирао саиграче усред НБА финала