ТОКСИЧНИ БРИТАНСКИ ТЕНКОВИ ВОЗЕ У КАТАСТРОФУ: Лондон намерава да пошаље Кијеву гранате са осиромашеним уранијумом

Бранко Влаховић/Борис Субашић

23. 03. 2023. у 16:27

БРИТАНСКА најава да ће Украјину наоружати тенковским пројектилима пуњеним осиромашеним уранијумом (ОУ) изазвала је оштру реакцију руског предедника Путина. "Уколико се ово деси, онда ће Русија бити принуђена да у складу са тим реагује, мислим на чињеницу да колективни Запад већ почиње да користи оружје са нуклеарном компонентом".

ТОКСИЧНИ БРИТАНСКИ ТЕНКОВИ ВОЗЕ У КАТАСТРОФУ: Лондон намерава да пошаље Кијеву гранате са осиромашеним уранијумом

википедија

После саопштења заменице министра одбране Велике Британије Анабел Голди да ће Украјини, уз 14 тенкова "челенџер-2", послати и гранате "чарм" са ОУ, Путин је констатовао: "Изгледа да је Запад заиста одлучио да се бори против Русије до последњег Украјинца, не речима, већ делом".

Занимљиво је да "видовити" Извештај Програма УН за животну средину (УНЕП) из 2022. наводи ОУ као еколошки проблем у Украјини, још много пре британске најаве: "Осиромашени уранијум и токсичне супстанце у обичним експлозивима могу изазвати иритацију коже, отказивање бубрега и повећати ризик од рака. Хемијска токсичност осиромашеног уранијума сматра се важнијим питањем од могућих утицаја његове радиоактивности".

Московски војни експерт Андреј Клинцевич најављује да ће у случају коришћења пројектила "чарм" Русија реаговати као да је Украјина употребила "прљаву бомбу" - направу у којој су помешани класични експлозив и радиоактивни материјал с циљем контаминације што већег подручја.

- Ове гранате се користе за пробијање најдебљих оклопа тенкова и рушење важних, добро брањених, објеката. Оне имају већу пробојну моћ јер садрже комбинацију титана са уранијумом, а веома су токсичне. Американци су спроводили истраживања која су показала да је оболевање од онколошких болести увећано шест пута на местима где су примењиване - објашњава Клинцевич.

википедија

Артиљеријски пројектили са осиромашеним уранијумом

Врхунски стручњак за муницију, пензионисани генерал Данко Јовановић, веома је забринут због британских најава:

- Током НАТО агресије на Србију коришћена је муниција калибра 30 милиметара са 289 грама осиромашеног уранијума, а знамо колико је загађење и последично оболевање изазвала. То су посведочили као жртве и италијански војници у саставу Кфора. Коришћење пројектила од 120 милиметара са много више осиромашеног уранијума значи неупоредиво веће загађење тла и воде, које ће трајати хиљадама година - каже генерал Јовановић.

Организација Федерација америчких научника (ФАС) је у уизвештају из 1999, после примене муниције са осиромашеним уранијум на КиМ, дала мишљење да је реч о употреби "новог типа радиоактивног оружја" за "неселективно уништење" које изазива "широку, дуготрајну и снажну контаминацију на местима где се производи, тестира и употребљава".

ОТРОВ У ОКЛОПУ

ЛОНДОН је одлучио да Кијеву пошаље тенковске гранате, пројектиле типа "чарм" калибра 120 милиметара, којима изузетну пробојност омогућава шипка од осиромашеног уранијума, дуга око 600 милиметара, пречника 20-28 милиметара. Стога британско министарство одбране тенкистима који рукују тим гранатама препоручује ношење дозиметара због зрачења, а да "због отровне, радиоактивне прашине оксида тешких метала која ће настати изгарањем при удару мете" током бојевих дејстава "носе маску која омогућава филтрацију честица, као заштиту од удисања отровних материја".

Здравствени стручњаци су веома забринути због потенцијалног загађења ваздуха, тла и воде високотоксичним аеросолима на територији Украјине, једне од највећих житница света. Прве жртве били би Украјинци, а затим сви до којих би стигли отровни облаци са честицама уранијума и затрована храна.

Јасна је, стога, реакција Константина Гаврилова, руководиоца руске делегације на ранијим преговорима о војној безбедности и контроли наоружања у Бечу. Он је још тада најавио да ће Москва третирати коришћење граната са осиромашеним уранијумом као употребУ "прљаве бомба", са "свим последицама које следе". Александар Кошкин са Факултета "Г. Плеханова" у Москви сматра да се због токсичности муниције са осиромашеним уранијумом треба обратити светској јавности, да би се забранила њена употреба.

Британци су се етикетирали најавом испоруке пројектила са осиромашеним уранијумом који су пројектовани само за "челенџере". Остаје да се види да ли ће будућност донети још лоших вести, јер и немачки "леопарди" и амерички "абрамсе" могу да испаљују сличне гранате.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ТУГА: Преминуо осамнаестогодишњак од кога је нација много очекивала на Олимпијским играма