СМРТНА КАЗНА ЗА ХОМОСЕКСУАЛНЕ ОДНОСЕ: Усвојен закон којим се криминализује идентификовање као LGBTQ

Танјуг

22. 03. 2023. у 00:33

ПАРЛАМЕНТ Уганде усвојио је данас закон којим се криминализује нечије идентификовање као припадника LGBTQ популације.

СМРТНА КАЗНА ЗА ХОМОСЕКСУАЛНЕ ОДНОСЕ: Усвојен закон којим се криминализује идентификовање као LGBTQ

Фото: ЕПА

Више од 30 афричких земаља, укључујући Уганду, већ забрањује истополне односе, али нови закон је изгледа први којим се забрањује нечије идентификовање као припаднка LGBTQ популације, наводи организација за људска права Хјуман Рајтс Воч.

Осим истополних односа, законом се забрањује промовисање и подржавање хомосексуалности, као и, како наводе, "завера" ради упуштања у хомосексуалне односе, преноси Ројтерс.

За кршење закона прете оштре казне које укључују смрт за такозвану "тешку хомосексуалност" и доживотни затвор за хомосексуалне односе.

Тешка хомосексуалност подразумева хомосексуалне односе с особама млађим од 18 година или починиоца позитивног на вирус ХИВ.

Присталице новог закона сматрају да је потребно казнити шири низ LGBTQ активности, за које тврде да прете традиционалним вредностима у тој конзервативној и религиозној источноафричкој земљи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (0)

ПОСКОК НАЂЕН У ДВОРИШТУ КОД АЛЕКСИНЦА: Стручњаци имају корисне савете за власнике кућа