ИЗРАЕЛ ТЕСТИРА НАОРУЖАЊЕ У УКРРАЈИНИ: ИДФ шаље ометаче против руских беспилотних летелица Шахед Кијеву

П. З. С. / bulgarianmilitary.com

21. 03. 2023. у 18:48

ИЗРАЕЛСКЕ власти одобриле су извозне дозволе за могућу продају Украјини. Реч је о израелским системима за ометање иранских дронова Шахед.

ИЗРАЕЛ ТЕСТИРА НАОРУЖАЊЕ У УКРРАЈИНИ:  ИДФ шаље ометаче против руских беспилотних летелица Шахед Кијеву

Shahed - 136 Фото МО Ирана

Руска војска широко користи беспилотне летелице Шахед. Могућу продају известио је Акиос позивајући се на анонимне израелске и украјинске званичнике.

Како је истакнуто, ово је извесно прилагођавање политике Израела према Украјини. Израелске власти још увек не намеравају да снабдевају Кијев смртоносним оружјем.

Тел Авив има главни разлог да не пребаци оружје Украјини. То је њено оклевање да заоштрава односе са Русијом због израелских акција у Сирији. Москва има значајан утицај у Сирији. Али Русија и даље толерише израелске војне операције тамо.

Одобрење дозволе за извоз система против беспилотних летелица не значи промену наше политике, пошто су ови системи одбрамбене природе. Њихова употреба не укључује вођење ватре, услед чега би руски војници могли да буду повређени, објаснио је израелски званичник, кога је цитирао Аксиос.


ОДЛУКА ЈЕ ДОНЕТА У ФЕБРУАРУ

Одобрење извозних дозвола од стране израелског министра одбране Јоава Галанта и израелског министра спољних послова Ели Коена обављено је средином фебруара када су власти у Тел Авиву извршиле ревизију политике земље према рату у Украјини, коју је наредио премијер Бењамин Нетанијаху. Коен је о овој одлуци обавестио украјинског председника Владимира Зеленског 16. фебруара, када је боравио у посети Кијеву.

Одобрене су дозволе за две израелске компаније – Елбит и Рафаел, које производе системе против беспилотних летелица. Израел је недавно посетила делегација украјинског Министарства одбране по овом питању, али билатерални споразум о продаји још није закључен, наводи се на сајту.

Аксиос је објаснио да израелски системи, са дометом од око 40 км, користе технике електронског ратовања да ометају и обарају непријатељске беспилотне летелице. Могу се налазити у близини електрана или других критичних инфраструктурних објеката.


ИЗРАЕЛ ТО ЖЕЛИ ДА ТЕСТИРА

У неформалним разговорима, израелски званичници су признали да је један од разлога зашто је Тел Авив одобрио дозволе био могући тест како се израелски одбрамбени системи носе са супротстављањем иранским беспилотним летелицама, додаје амерички портал.

У августу 2022. Русија је почела да купује дронове камиказе од Ирана, чија је масовна употреба на ратишту у Украјини почела у септембру. Беспилотне летелице, углавном машине Шахед-136, користе се за ударе на цивилне објекте и објекте критичне инфраструктуре на готово читавој територији земље. Влада у Техерану је доследно порицала да снабдева Москву својим беспилотним летелицама.

БОНУС ВИДЕО - БОРБЕ У БЛИЗИНИ СВАТОВА И КРЕМЕНАЈЕ: Руски војници користе системе "Град" и хаубице "Мста-С"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (0)

ЉУДИ, ПРИМИТЕ ЋУСТИЋА, МАТОР ЈЕ, НЕМА ВРЕМЕНА Глумац се присетио како је уписао Академију