РАТ БАНДИ НА ХАИТИЈУ: У сукобима је погинуло најмање 187 људи

Танјуг

21. 03. 2023. у 18:29

У НОВИМ сукобима између банди на Хаитију погинуло је најмање 187 људи за мање од две недеље,а повређено је још 150 њих, саопштиле су данас УН.

РАТ БАНДИ НА ХАИТИЈУ: У сукобима је погинуло најмање 187 људи

Фото: AP Photo/Odelyn Joseph

Нови талас насиља забележен од 27. фебруара до 9. марта у главном граду Порт-о-Пренсу и у централном региону Артибонита такође је раселио стотине људи и приморао пољопривреднике да обуставе радове у тренутку када се ситуација са храном у земљи погоршава, рекли су званичници, преноси АП.

-Ситуација је још алармантнија за децу, која су често изложена свим облицима оружаног насиља, укључујући присилно регрутовање и сексуално насиље, саопштиле су Уједињене нације на Хаитију.

Поред тога, од почетка године пријављено је скоро 260 киднаповања, а људи су отети из својих домова или на јавним местима, рекли су званичници.

Банде су постале моћније од убиства председника Жовенела Моиса у јулу 2021. и већ контролишу око 60 одсто Порт-о-Пренса.

Премијер Ариел Анри сигнализирао је прошле недеље да настоји да мобилише војску Хаитија како би помогао полицији која нема довољно средстава и особља у борби против насиља банди, које приморава све већи број школа и предузећа да престану са радом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БРУКА! Никола Јокић страшно извређан на америчкој националној телевизији, за ово би морао да се добије отказ! (ВИДЕО)