ТАЛАС ПРОТЕСТА ШИРОМ ЕВРОПЕ: Људи на улицама, због штрајкова прети паралисање градова (ВИДЕО)

Novosti online

31. 01. 2023. у 15:44

У ФРАНЦУСКОЈ су у току масовни протести због најављене пензионе реформе, а на бриселске улице је изашло око 18.500 људи из јавног сектора тражећи боље услове рада и веће плате. Очекује се од сутра и штрајк 11.000 индустријских радника у Финској. Протесте најављују и хиљаде радника хитне помоћи широм Енглеске.

ТАЛАС ПРОТЕСТА ШИРОМ ЕВРОПЕ: Људи на улицама, због штрајкова прети паралисање градова (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин/Јутјуб/The Independent

Штрајк и протести у Француској због пензионе реформе

У Француској су у току масовни протести због најављене пензионе реформе, која предвиђа померање старосне границе за одлазак у пензију са 62 на 64 године, а штрајк утиче на производњу струје, јавни превоз и наставу у школама. Опширније о овој теми прочитајте ОВДЕ.

Штрајк јавног сектора у Бриселу за боље услове рада и веће плате

На бриселске улице је данас изашло око 18.500 људи, део јавног сектора попут здравства, кућне неге, смештаја деце, тражећи боље услове рада и веће плате у делатностима посебно погођеним током пандемије ковид 19.

Радници у јавном сектору протестују како би скренули пажњу на недостатак особља и велики обим посла, истовремено позивајући на боље услове рада и већ плате, преноси АП.

Пандемија је погоршала већ постојећи недостатак здравственог особља, кажу синдикати и додају да су послали „неколико сигнала упозорења разним владама и министрима, али без успеха“. Синдикати такође осуђују владу што у буџету за 2023. годину није обезбедила већу подршку социјалном и здравственом сектору.

Штрајковаће запослени у болницама, кућној нези, домовима за смештај и бригу о деци.

Протести су покренути прошлог децембра,а циљ је да упозоре на очигледан недостатак особља, као и услове рада које су описали као „неодрживе“.

Ови сектори очекују повећање плата како би могли да привуку младу и способну радну снагу.

Штрајк 11.000 индустријских радника сутра у Финској, најавили и други синдикати

Радници у неколико компанија из технолошке индустрије ступиће у штрајк у Финској од среде до петка ове недеље, након што није пронађено решење за спор о платама, саопштили су данас послодавци у технолошкој индустрији.

У саопштењу се наводи да ће штрајк погодити 20 компанија које запошљавају 11.000 радника, преноси Еурактив.

Неуспели преговори о платама између представника послодаваца и синдиката у технолошком и индустријском сектору током викенда, вероватно ће резултирати штрајковима у фебруару који ће се проширити на друге кључне секторе у земљи.

Вероватно би најштетнији штрајк за извоз земље био онај који би покренуо Фински синдикат транспортних радника (АКТ) који представља 45.000 професионалаца у транспорту, преноси бриселски портал. Како се наводи, већина колективних уговора у сектору транспорта истиче данас, а према изворима из финских медија, транспортни радници се спремају за штрајк средином фебруара.

Радници хитне помоћи најавили штрајк широм Енглеске 10. фебруара

Хиљаде радника хитне помоћи најавило је штрајк у целој земљи 10. фебруара због малих плата и недостатка особља, саопштио је данас синдикат Јунисон.

Наводи се да ће се радницима хитне помоћи придружити други синдикати који планирају нове протесте у фебруару и марту, након оних одржаних у децембру и раније овог месеца, преноси Ројтерс.

Радници хитне помоћи су први реаговали откако су синдикати започели историјску серију протеста против малих плата у британској Националној здравственој служби.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!