НОВА ОДЛУКА СЗО: Ванредна ситуација због вируса корона продужена за још три месеца

Танјуг

30. 01. 2023. у 22:50

СВЕТСКА здравствена организација (СЗО) саопштила је данас да је продужила статус ванредне ситуације од међународног значаја за јавно здравље због ковида 19, која је на снази од јануара 2020. године, за још три месеца.

НОВА ОДЛУКА СЗО: Ванредна ситуација због вируса корона продужена за још три месеца

На болничком лечењу су углавном старији и ризични пацијенти, Фото Д. Миловановић

- Генерални директор СЗО је уважио препоруке Комитета у вези са текућом пандемијом коронавируса и закључује да вирус и даље представља ванредну ситуацију за јавно здравље од међународног значаја (ПХЕИЦ) - наводи се у саопштењу СЗО издатом после састанка Међународног комитета за хитне случајеве у складу са здравственим прописима.

Експерти СЗО оцењују да је „пандемија ковида 19 вероватно на прелазној тачки“.

Секретаријат СЗО је изразио забринутост због наставка еволуције вируса у контексту неконтролисане циркулације САРС-ЦоВ-2 и слабијег извештавања држава чланица о подацима у вези са обољевањем, морталитетом и хоспитализацијом и поновио важност благовремене размене података, ради усмеравања текуц́ег одговора на пандемију.

Комитет је саопштио да се пандемија ковида 19 вероватно приближава тачки преокрета.

- Постизање виших нивоа имунитета становништва на глобалном нивоу, било путем инфекције или вакцинације, може ограничити утицај САРС-ЦоВ-2 на морбидитет и смртност - наводи се у саопштењу и додаје да нема сумње да ће овај вирус остати трајни патоген код људи и животиња у догледној будућности.

Иако је „елиминисање овог вируса веома мало вероватно, ублажавање његовог разорног утицаја на морбидитет и смртност је достижно и требало би да и даље буде приоритетни циљ“, саопштила је СЗО.

Комитет СЗО је препоручио развијање „алтернативних механизама“ за наставак борбе против ковида, након што се ПХЕИЦ укине.

БОНУС ВИДЕО: ПРВА ПОМОЋ: Како да једноставно саставите поломљене наочаре

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: Сви се изненаде кад ми виде документа

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: "Сви се изненаде кад ми виде документа"

ЛЕГЕНДА југословенске рок сцене и некадашњи члан састава Бијело дугме, Жељко Бебек, заправо носи мало другачије име од овог по ком је свима познат.

29. 03. 2023. у 13:06

Коментари (0)

ХРВАТИ ОПЕТ ПРИСВАЈАЈУ ЂОКОВИЋА! Исповест Новаковог деде: Ја сам увек говорио да сам Југословен или Хрват, никад нисам био Србин