АМЕРИКА ЈЕ ТЕХНИЧКИ БАНКРОТИРАЛА: Најмоћнија држава света грца у дуговима

Новости онлајн

20. 01. 2023. у 19:01

ВЛАДА САД је у четвртак достигла ограничење задуживања од 31,4 милијарде долара, усред неслагања између Представничког дома под контролом републиканаца и демократа председника Џоа Бајдена око подизања горње границе, што би могло да доведе до фискалне кризе за неколико месеци.

АМЕРИКА ЈЕ ТЕХНИЧКИ БАНКРОТИРАЛА: Најмоћнија држава света грца у дуговима

Foto: Printskrin Youtube/RafalCwiok

Секретарка финансија Џенет Јелен обавестила је лидере Конгреса, укључујући председника Представничког дома Кевина Макартија, да је њено одељење почело да користи ванредне мере управљања готовином које би могле да спрече неиспуњавање обавеза до 5. јуна.Републиканци, са недавно освојеном већином у Представничком дому, имају за циљ да искористе време док се не исцрпе хитни маневри Трезора како би изрекли смањење потрошње од Бајдена и Сената предвођеног демократама.

Корпоративни лидери и најмање једна агенција за кредитни рејтинг упозорили су да би дуготрајни сукоб могао потрести тржишта и пореметити ионако пољуљану глобалну економију.Јелен је упозорила да је датум у јуну подложан "значајној неизвесности" због изазова предвиђања исплата и државних прихода месецима у будућности.

- С поштовањем позивам Конгрес да реагује брзо како би заштитио пуну веру у институције и кредитни скор Сједињених Држава - рекла је Јелен лидерима Конгреса у писму у четвртак.Али није било знакова да су републиканци или Бајденове демократе били вољни да се повуку.

Републиканци покушавају да искористе своју уску већину у Представничком дому и горњу границу дуга да изнуде резове у владиним програмима, и тврде да би Министарство финансија могло да избегне неизвршење обавеза током застоја тако што ће дати приоритет отплати дуга. Ова идеја је истражена у прошлим сукобима, али су финансијски стручњаци довели у питање њену изводљивост.

Бела кућа је одбацила ову идеју.

- Неће бити преговора око горње границе дуга - поновила је у четвртак заменица секретара за штампу Беле куће Оливија Далтон у авиону "Аир Форце Оне".

Конгрес мора да се позабави овим без услова као што су то урадили три пута под (бившим републиканским председником) Доналдом Трампом. Изгледи за прелазак на ивицу изазвали су забринутост у Вашингтону и на Вол Стриту због жестоке борбе око горње границе дуга ове године која би могла да буде бар једнако ометајућа као и дуготрајна битка из 2011. године, која је довела до смањења кредитног рејтинга САД и година присилног смањење домаће и војне потрошње.

"Мооди'с Инвесторс Сервице" је у четвртак саопштио да верује да ће Конгрес постићи договор да спречи неиспуњавање обавеза, али да ће преговори ићи до краја, што ће допринети нестабилности тржишта.

- Нећемо каснити са плаћањем дуга. Имамо могућност да управљамо сервисирањем и плаћањем наших камата. Али на сличан начин не би требало да слепо повећавамо горњу границу дуга - рекао је за Ројтерс представник Чип Рој, водећи конзервативац.

Рои је одбацио забринутост због узнемиравања тржишта и ризика од рецесије.

- То је оно што кажу сваки пут. То је као сат - рекао је Рои у интервјуу.

- Већ се крећемо ка рецесији. Питање је како ће то изгледати – осим ако нас комбинација монетарне и фискалне политике не спаси наше глупости да смо потрошили толико новца. Али корпоративни лидери су изразили забринутост због застоја. Забринут сам и искористићу сваку прилику коју могу, и можемо као фирма, да се ангажујем са људима у Вашингтону како бисмо покушали да буду сигурни да схвате да не мислимо да је то нешто што би требало са којима се може играти - рекао је извршни директор "Голдман Сацхс Гроуп Инц" (ГС.Н) Давид Соломон у интервјуу у четвртак.

Лидер републиканаца у Сенату Мич Меконел предвидео је да ће горња граница дуга бити укинута негде у првој половини 2023. под условима о којима су преговарали Конгрес и Бела кућа.

- То је увек прилично споран напор - рекао је Меконел новинарима на Универзитету у Луисвилу."Важна ствар коју треба запамтити је да Америка никада не сме да плати свој дуг. Никада није, и никада неће", рекао је Меконел, додајући: "Сам основни посао финансирања владе постао је веома контроверзан у мојој странци."

Конгрес је усвојио свеобухватну горњу границу дуга, законски максимум дуга који влада може издати, 1939. године, са намером да ограничи његов раст. Мера није имала тај ефекат, јер је у пракси Конгрес третирао годишњи буџетски процес - одлучивање о томе колико новца да се потроши -- одвојено од горње границе дуга - у суштини, пристајајући да покрије трошкове претходно одобрене потрошње.

Републикански план позива на балансирање савезног буџета за 10 година ограничавањем дискреционе потрошње на нивое 2022. године.У међувремену, републиканци у Представничком дому обећавају да ће одбацити свеобухватне законе о владином финансирању лидера већине у Сенату Чака Шумера, слично двопартијском омнибус пакету од 1,66 билиона долара који је Конгрес усвојио крајем прошле године.

Шумер, највиши демократа у Сенату, рекао је у саопштењу: „Политичка ивица са границом дуга била би огроман ударац за локалне економије, америчке породице и била би ништа мање од економске кризе у рукама републиканаца.

- Оптимисти смо да ће демократе доћи за сто и преговарати у доброј намери. Постоји много простора за преговоре када су у питању кораци који се могу предузети за решавање фискалне кризе у којој се налазимо - рекао је републикански представник Бен Клајн, који предводи конзервативну радну групу за буџет и потрошњу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио

ГЛУМЦА Душана Почека сви се сећамо из популарних серија Синише Павића у којима је глумио џангризаве умишљене болеснике. У стварности је, поред глуме, био знатно другачији, а многи се изненаде када сазнају за његова интересовања.

23. 03. 2023. у 09:08

Коментари (2)

ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЈА МИЛОША ЈОВАНОВИЋА: НАТО агресију 2010. називао војна интервенција