ГОВЕЂИ ОДРЕЗАК ОД 200.000 ЕВРА! Чувена Француска месарска кућа из Сен Мијела продала најскупљи комад меса на свету

ЈЕСТЕ ли у овим празничним данима расположени за сочни говеђи одрезак који се топи у устима, по цени од тричавих... 200.000 евра!

ГОВЕЂИ ОДРЕЗАК ОД 200.000 ЕВРА! Чувена Француска месарска кућа из Сен Мијела продала најскупљи комад меса на свету

Фото Приватна архива

Толико кошта убедљиво најскупљи комад меса на свету, у понуди месарске куће "Полмар" из Сен Мијела, недалеко од Нансија, на истоку Француске. Реч је о одреску сачуваном још од далеке 1998. по специјалној и оригиналној "Полмаровој" методи. Они из најсвежије "бербе", из 2015, стају 3.500 евра, по килограму.

Кућа "Полмар" има традицију од 1847. када се први члан фамилије упустио у месарску авантуру која је израсла у величанствену предузетничку причу.

- Шеста сам генерација месара и узгајивача у нашој породици - каже у ексклузивном разговору за "Новости" Александар Полмар, власник традиционалног породичног бизниса.

Фото Приватна архива

Тајне занимања му је пренео отац, а потим и управљање послом, што овај младић, са 33 године, данас обавља беспрекорно.

- Разликују се два процеса, матурација - зрење, и хибернација - трајно чување. Оба су карактеристична за Полмарову кућу. Зрење траје од четири до осам недеља у лабораторији на фарми. Потом следи хибернација, што је софистицирано конзервисање. То нам је омогућило да до данас сачувамо поменути најстарији одрезак на свету. Тежак је око 1,8 килограма. Веома је скуп, јер постоје само два: један чувам за себе, и други који је већ пронашао купца. Чекамо реализацију. Треба само да утврдимо датум - каже Полмар.

Ко је купац, не може да открије, али вели да ће одрезак бити дегустиран у Лондону. Овакво специјално месо, како каже, не може само да се купи и однесе. У пакету се пазари и цела припрема. Спрема га и пече само господин Полмар.

- Печење траје врло кратко. Подижемо максимално температуру, а циљ је да постоји комбинација вруће-хладно: вруће у спољним слојевима, што даје помало карамелизован укус месу, а унутра помало хладно - преноси део тајне.

После свега, човека природно занима какав укус може да има овакав деликатес.

- Достижемо изузетне финесе. То важи и за текстуру меса, као и за укус који је резултат дуге и споре оксидације међумишићне масноће. Има, отприлике, укус пралинираног лешника, без јаких мириса - вели продавац најскупљег меса на свету.

Зрење се обавља под контролисаном атмосфером, а хибернација у посебној, вентилисаној хладној комори, на температури која је, такође, тајна. Све то омогућује месу да добије непроменљиве карактеристике.

- Увек има исту рН вредност и једнаку сочност. Калкулишем садржај воде у месу - стручно објашњава Полмар.

Због велике потражње, Полмар је био приморан да затвори касапнице у Паризу и Нансију:

- Постоји само продаја директно на фарми која функционише искључиво по принципу пакета. У њему су обавезно по један говеђи одрезак, ребарски одрезак и филе, уз остале врсте меса, тежине око десет килограма, и кошта 1.500 евра. Листа чекања за ове пакете прави се месецима унапред. На сајту, први датум за куповину је јун следеће године!

Александар Полмар, Фото Приватна архива

ЖИТАРИЦЕ И САЧМА, А НЕ МУЗИКА

КРАВАМА на фарми не пуштају музику.

- Нипошто! Једина посебност је што наше животиње током целе године живе напољу, и што имају прецизну исхрану. Дајемо им мешавину житарица и погача и сачми од уљане репице и лана, што омогућује да се до танчина контролише квалитет меса, као и вредности омега-3 и омега-6 масних киселина - каже Полмар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОСУЂЕНИ ЗА УБИСТВО СТАРЦА У ЗАТВОРУ ПАДИНСКА СКЕЛА: Зрна саосећања немају, изречене вишегодишње казне

ОСУЂЕНИ ЗА УБИСТВО СТАРЦА У ЗАТВОРУ ПАДИНСКА СКЕЛА: Зрна саосећања немају, изречене вишегодишње казне

СРЕЋКО Стефановић (22), Саша Станковић (22) и Далибор Петровић (24) оглашени су данас кривим у Вишем суду у Београду за тешко убиство Станимира Брајковића (74) на безобзиран и насилнички начин у затвору Падинска Скела почетком фебруара 2024. године. Овом првостепеном пресудом Стефановић је осуђен на 19 година затвора, а Станковић и Петровић на по 18 година.

11. 12. 2025. у 16:22

Коментари (2)

ДР НОВОСТИ: Зашто је трансплантација обрва толико популарна међу женском популацијом?