МАКРОН ИЗАЗВАО ДРАМУ НА БАЛТИКУ: Пад у замку Путиновог наратива?

Novosti online

04. 12. 2022. у 23:14

ПРЕДЛОГ председника Француске Емануела Макрона да се Русији током мировних преговора дају безбедносне гаранције да се НАТО неће даље ширити на исток, узнемирио је духове Кијева али и украјинских савезника који ових дана оштро протестују против те идеје.

МАКРОН ИЗАЗВАО ДРАМУ НА БАЛТИКУ: Пад у замку Путиновог наратива?

Фото АП

Александар Стуб, бивши премијер Финске која је недавно поднела захтев за чланство Северноатланској алијанси, написао је на свом Твитер налогу да "фундаментално" није сагласан са Макроном.

- Једине безбедносне гаранције на које треба да се фокусирамо су у суштини неруске. Русија прво мора да гарантује да неће напасти друге. Тек тада можемо започети разговоре о европској безбедности - написао је он.

Највећа драма је, због ове Макронове изјаве, настала изгледа на Балтику, а план француског председника "потресао" је посебно бившег министра спољних послова Литваније Линаса Линкевичијуса, који је морао да протестује такође на Твитеру.

- Русија има све безбедносне гаранције ако не нападне, анексира или окупира своје суседе. Ако неко жели да створи нову безбедносну архитектуру која дозвољава терористичкој држави да настави са својим методама застрашивања, треба поново да размисли - навео је он.

"Потресао" се и заменик премијера Летоније Артис Пабрикс.

- Идеја да се, тако што ће Запад Русији дати безбедносне гаранције, може окончати руска инвазија на Украјину - пада у замку Путиновог наратива да су Запад и Украјина одговорни овај рат, а да је Русија невина жртва - рекао је он за "Фајненшал тајмс".

Како овај медиј истиче, "чини се да Макронов коментар даје веродостојност Путиновој тврдњи да се НАТО прихватањем бивших совјетских држава проширио према руским границама и да је то био легитиман разлог за инвазију".

Француски председник је, иначе, став о неопходности безбедносних гаранција за Русију изнео након разговора са америчким председником Џозефом Бајденом.

- Морамо размишљати о безбедносној архитектури у којој сутра желимо да живимо. Из тог разлога, посебно ћемо разговарати о речима председника Владимира Путина да се НАТО приближава границама Русије, размештајући у њеној непосредној близини оружје које може да је угрози - рекао је Макрон за француску телевизију "ТФ1".

Француски званичник који је анонимно говорио за "Фајненшал тајмс" одбацио је идеју да је Макрон у свом ставу био благ према Русији, али је додао и да би за Европу била потребна "нова безбедносна архитектура" како би се избегли будући ратови.

- Русија не иде нигде и мораће да буде део тих дискусија - истакао је он.

(РТ)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОСАМНАЕСТОГОДИШЊА девојка М. Д. из села Маргита, код Вршца, коју су 2. и 3. фебруара силовали М. Ј. (42) и његов син Н. Ј. (22) из истом места, наводно је била актер уговореног брака.

07. 02. 2023. у 22:02

Коментари (0)

ТРАЖИТЕ ИДЕАЛАН ВРТИЋ ЗА ДЕТЕ? Имамо решење за Вас!