(ВИДЕО) Ф-35 ДОЖИВЕО ЈОШ ЈЕДАН ИНЦИДЕНТ: Понос америчког ратног ваздухопловства пао на нос у Јапану

П. З. С. /eurasiantimes.com

02. 12. 2022. у 16:22

АМЕРИЧКИ Ф-35Б Стелт ловац примећен са „спуштеним носом“ на писти у Јапану. Поподне 1. децембра, борбени авион Ф-35Б Лајтинг 2 фотографисан је паркиран на Окинави, у Јапану, са обореним носом на писти.

(ВИДЕО) Ф-35 ДОЖИВЕО ЈОШ ЈЕДАН ИНЦИДЕНТ: Понос америчког ратног ваздухопловства пао на нос у Јапану

Фото: ЕПА

Снимци су изазвали забринутост због незгоде при слетању у којој је учествовао стелт борбени авион пете генерације.

Потврђено је да је Ф-35Б америчких маринаца (УСМЦ) претрпео колапс носног стајног трапа у ваздухопловној бази Кадена на Окинави док је вучен након хитног слетања/предострожности.

Према 1. ваздушном крилу маринаца САД на Окинави, ловац Ф-35Б слетео је из предострожности у ваздухопловну базу Кадена 1. децембра у 13:40, због сумњивих проблема са струјом, како преноси НХК Њуз.

Корпус америчких маринаца је касније објаснио да се носни точак авиона који је извршио слетање из предострожности сломио током вуче. Приликом вуче авиона отказали су предњи точкови, а нос је ударио у тло, али нико није повређен.

Према подацима маринског корпуса, овај ловац припада 121. ловачкој ескадрили маринаца. Морнарска ловачка ескадрила 121 (ВМФА-121), позната и као „Зелени витезови“, је ескадрила авиона Корпуса маринаца Сједињених Држава која управља ловцем Ф-35Б Лајтинг 2.

Верује се да варијанта стелт борбеног авиона са кратким полетањем (СТОВЛ) припада амфибијском јуришном броду Триполи, који је распоређен у ваздухопловној бази америчког маринског корпуса Ивакуни. Корпус америчких маринаца истражује шта је изазвало колапс стајног трапа.

Сличан инцидент се догодио пре неколико месеци након што су на три борбена авиона Ф-16 отказали носни зупчаници.

Фото: Јутјуб/lazzaric92

У то време,часопис Еуразијан тајмс је приметио да, иако су мотори тих Ф-16 били у значајној опасности да прогутају остатке, дошло је до већег оштећења радара и многих критичних делова авионике авиона смештених у носу.

Поред тога, слетање носом надоле такође може довести до великог оптерећења на целокупни оквир авиона.

Ф-35 су били умешани у неколико несрећа и контроверзи, изазивајући забринутост у америчкој војсци и њеним партнерима који управљају авионом.


ТЕШКА ГОДИНА ЗА БОРБЕНЕ АВИОНЕ Ф-35

У октобру 2022. године, борбени авион Ф-35А пете генерације срушио се у америчкој држави Јута у ваздухопловној бази Хил у близини Солт Лејк Ситија. Борбени авион је припадао 388. борбеном крилу.


Док је пријављено да се пилот безбедно катапултирао и да је збринут због лакших повреда, несрећа је изазвала пожар на око 8 до 10 хектара земље. Ово је била трећа пријављена несрећа само у 2022.

Пре октобарског инцидента, у јануару ове године пријављена су два пада авиона Ф-35. Пилот јужнокорејског Ф-35 је 4. јануара извршио хитно „трбушно слетање“ у ваздушну базу након што је стајни трап отказао због техничких потешкоћа.

Иако је први пут наведено да је догађај изазван ударом птице у леви усисник мотора јужнокорејског Ф-35, такође је покренута комплетна студија авионике и стајног трапа.

Неколико дана након несреће у Јужној Кореји, 25. јануара, Ф-35Ц америчке морнарице доживео је „инцидент слетања“ на палубу носача авиона Карл Винсон у Јужном кинеском мору, што је била прва несрећа у историји која је укључивала носач авиона и ловац пете генерације.

Фото DVIDS USN SSpecialist 3rd Class Jeff D. Kempton

Након ових инцидената који су укључивали Ф-35, америчка ваздушна команда је у октобру покренула обуку за опоравак од судара. У петодневном курсу за опоравак оштећених или онеспособљених авиона који је одржан по налогу Канцеларије заједничког програма Ф-35, учествовало је 29 сервисера из различитих програма Ф-35, сестринских служби и партнерских земаља Ф-35. Обука је укључивала срушену носну опрему, извлачење пилота и подизање авиона.

Недавни инцидент у ваздушној бази Кадена у Јапану долази када се борбени авиони Ф-35 продају као „најбољи примерци“ због својих врхунских способности. Повећање њиховог присуства у индо-пацифичком региону приморало је Кину да удвостручи производњу Ј-20.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца