ОРБАН УДАРИО НА БИРОКРАТЕ ИЗ БРИСЕЛА: Поменуо мигранте и "сексуалну пропаганду", па открио зашто ЕУ "не воли" мађарску владу

Новости онлине

02. 12. 2022. у 16:19

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан оптужио је данас Брисел да жели да замрзне новац намењен Мађарској "из политичких разлога", односно политике Будимпеште према мигрантима и њеног противљења санкцијама Русији због рата у Украјини.

ОРБАН УДАРИО НА БИРОКРАТЕ ИЗ БРИСЕЛА: Поменуо мигранте и сексуалну пропаганду, па открио зашто ЕУ не воли мађарску владу

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Европска комисија препоручила је у среду да се више од 13 милијарди евра европских фондова намењених Мађарској "замрзне због проблема са корупцијом у тој земљи".

Комисија је одлучила да буде оштра према Орбану, кога оптужује за "уцену" због блокирања заједничког плана помоћи Украјини од 18 милијарди евра и минималног пореза на добит предузећа.

Под притиском Европског парламента, Комисија је предложила државама чланицама, које би требало да донесу одлуку до 19. децембра, да суспендују 7,5 милијарди евра из кохезионих фондова, који би Мађарској требало да буду исплаћени у оквиру буџета за период од 2021. до 2027. године. .

С друге стране, комисија је одлучила да потврди мађарски национални план опоравка од пандемије ковид-19 (5,8 милијарди евра), али уз 27 услова, који укључују 17 мера за борбу против корупције, као и реформе за унапређење независности судства.

У интервјуу на јавном радију у петак, Орбан је оптужио "бирократе у Бриселу" да одлажу спровођење плана помоћи Мађарској "из очигледних политичких разлога".

- Постоје разлике у мишљењима између ЕУ и Мађарске о неколико фундаменталних питања и зато (Брисел) не воли мађарску владу - рекао је он.

Брисел "тражи отварање наших граница за мигранте, али ми то нећемо учинити, увођење њихове сексуалне пропаганде у наше школе, али то нећемо учинити", рекао је он. Брисел "такође захтева нашу безусловну подршку санкцијама и рату (против Москве), али ни то нећемо учинити", рекао је он.

- Чак и ако су бирократе у Бриселу неправедне према Мађарској тако што увек постављају нове услове, ми морамо тежити да постигнемо споразум са ЕУ - рекао је он.

- Увешћемо додатне тражене мере и не сумњамо да ћемо успети да убедимо Комисију 2023. године - рекао је мађарски преговарач Тибор Наврачич.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ОБИЧАЈИ И ВЕРОВАЊА НА СВЕТОГ САВУ: Једну боју не треба носити, шта треба да ураде деца и шта значи ако загрми