МЕДВЕДЕВ ЗАПРЕТИО, АЛИЈАНСА НЕ ЗНА ШТА ЋЕ: НАТО земље без ентузијазма о уступању Кијеву моћних система ПВО

Бранко Влаховић дописник из Москве

01. 12. 2022. у 07:00

НА састанку министара спољних послова земаља НАТО генерални секретар Јенс Столтенберг није могао да каже новинарима када би требало да стигну у Кијев многохваљени системи "Патриот", пошто је Пентагон саопштио да у овој етапи САД не планирају да шаљу системе Украјини, а Дмитриј Медведев, бивши председник и премијер, сада потпредседник Савета безбедности Русије, написао на свом "Телеграм" каналу да ће "Патриоти" достављени Украјини аутоматски постати регуларни циљ руске армије.

МЕДВЕДЕВ ЗАПРЕТИО, АЛИЈАНСА НЕ ЗНА ШТА ЋЕ: НАТО земље без ентузијазма о уступању Кијеву моћних система ПВО

Фото АП

У Берлину су објаснили да су били спремни да "позајме" Пољској те системе, које су они купили од Американаца, да заштите своју територију, а затим су Пољаци самоиницијативно предложили да их уступе Украјини за заштиту од руских ракетних удара. Министарка одбране Немачке Кристина Ламбрехт је већ казала да одлуку о давању Украјини "Патриота" мора да аминује НАТО, јер су део његовог интеграционог система одбране.

Немачка је на почетку Украјини слала шлемове и пољске болнице, али кад је почео рат, она је без буке и рекламе преко Пољске послала много оружја и муниције Украјини. Немачки експерти кажу да чак и кад би се уступили "Патриоти" Украјини, потребно је најмање шест месеци, до две године, да се обуче официри који би били за командним пултом. У Берлину су свесни да би слање немачких официра да буду посада "Патриотима" могло да има трагичне последице.

О систем "Патриот", Фото shutterstock

Систем "Патриот" кошта милијарду долара, а једна испаљена ракета милион долара. Рационални Немци постављају питање ко би био спреман да плати "Патриоте" и ракете и шта ако се "Патриот" покаже немоћан у заустављању руског хиперсоничног оружја. Висока цена на светском тржишту биће му уздрмана.

У Берлину подсећају да су већ дали Украјини најновији ПВО систем "Ирис-т" који још није ступио у наоружање немачке армије. Осим тога, Украјинци су добили од Немаца самоходне ПВО системе "Гепард".

Постоји још један технички проблем који отежава предају "Патриота" Украјини. Са њега би требало уклонити систем препознавања "свој-туђи авион".

Искуство арапских земаља које имају систем "Патриот" је да он на небу не види мале, али опасне дронове. Руси би сигурно нападали и "Патриоте" ројевима дронова. Да би био ефикасан, он мора да добија координате за гађање циља од сателита који се налази над територијом где се ратује.

Једна батерија "Патриота" има командни пункт, шест лансирних рампи и вишефункционални радар, као и извор напајања струјом.

Кад би Украјина и добила десетак батерија "Патриота", она њима може да заштити само главне градове, али не цео простор. Сигурно би један број ракета и дронова стигао до циља.

Фото АП

НОВО РУСКО "ПЕРСПЕКТИВНО ОРУЖЈЕ"

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу предложио је на заседању Колегијума Министарства одбране РФ да се у току војне операције у Украјини користи и "перспективно оружје". Ради се о оружју које још није примљено у серијску производњу, већ је у завршној експерименталној фази. Ако се покаже као ефикасно, брзо би почела и серијска производња. О ком је новом оружју реч, Шојгу није говорио пред камерама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ЧЕТИРИ ГОДИНЕ НАКОН НЕСРЕЋЕ: Деа Ђурђевић поново у болници - Идем на операцију