Г7 ПОКРЕЋЕ "ГЛОБАЛНИ ШТИТ": На климатском самиту УН покренут план ради обезбеђења средстава за земље које трпе климатске катастрофе

Танјуг

14. 11. 2022. у 20:02

НА КЛИМАТСКОМ самиту Уједињених нација ЦОП27 данас је покренут план Групе 7 (Г7) под називом Глобални штит ради обезбеђења средстава за земље које трпе климатске катастрофе, мада неки учесници доводе у питање ефикасност планиране шеме.

Г7 ПОКРЕЋЕ ГЛОБАЛНИ ШТИТ: На климатском самиту УН покренут план ради обезбеђења средстава за земље које трпе климатске катастрофе

Фото АП

План, који координирају Немачка као председавајући Г7 и група В20 климатски рањивих земаља, има за циљ брзо обезбеђивање средстава за реализацију унапред уговореног осигурања и за финансирање заштите од катастрофа као што су поплаве, суше и урагани, када до њих дође, преноси Ројтерс.

"Глобални штит", уз средства Немачке од 170 милиона евра (175,17 милиона долара) и још 40 милиона евра од других донатора, укључујући Данску и Ирску, у наредних неколико месеци треба да се развије у подршку која ће бити подељена земљама као што су Пакистан, Гана, Фиџи и Сенегал, за помоћ када их задесе климатске катастрофе.

Неке земље и активисти су, међутим, опрезни јер страхују да ће овај план подрити напоре да се постигне суштински договор о финансијској помоћи за тзв. „губитак и шету“, односно за, како каже УН, непоправљиву штету нанету глобалним загревањем.

Немачка министарка за развој Свења Шулце рекла је да Глобални штит има за циљ да допуни, а не да замени напредак договора о "губитку и штети".

- Овде се не ради о врсти тактике да се избегну формални преговори о аранжманима за финансирање губитака и штете. Глобални штит није једно и једино решење за губитке и штете. Зацело не. Потребан нам је широк спектар решења - нагласила је Шулце.

Нека истраживања показују да би до 2030. године угрожене земље могле да се суоче са губицима и штетама повезаним с климом у износу од 580 милијарди долара годишње.

Министар финансија Гане Кен Офори-Ата, који председава групом В20 угрожених земаља, оценио је да је покретање Глобалног штирта „давно закаснело“.

С друге стране, неке рањиве земље довеле су у питање фокус овог плана на осигурање, наводећи да премије осигурања додају још један трошак државама које су ионако у шкрипцу с новцем, а које имају ниске емисије угљеника и најмање доприносе узроцима климатских промена.

- Још нисмо убеђени (да је ово добра шема), посебно елементи везани за осигурање. Коришћење осигурања је метода у којој жртва плаћа, на почетку само у ратама - рекао је за Ројтерс Авинаш Персауд, специјални изасланик за климатске финансије премијерке Барбадоса Мие Мотли, додајући да финансирање губитака и штете треба да буде засновано на грантовима.

За сада се не зна колико би средстава из најављеног "Глобалног штита" било у облику грантова.

Михаи Робертсон, преговарач Алијансе малих острвских држава, који позива на стварање новог фонда УН за губитке и штете у преговорима ове седмице, каже да би чак и субвенционисане премије осигурања омогућиле осигуравајућим компанијама у богатим земљама да профитирају на патњи сиромашних и рањивих нација.

БОНУС - НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

У БЕСЕДИ за славском трпезом у манастиру Хиландар на Светој Гори, игуман Методије позвао је данас окупљене вернике и сав верни народ да се помоле за судбину Косова и Метохије, као и за оне који ће одлучивати о судбини јужне српске покрајине.

27. 01. 2023. у 15:36

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

У смесу за сарму увек додајте нешто сувог меса, сарма ће добити финији укус, али ипак морате да пазите да због сувог меса не буде прежестока. Пре него што ставите суво месо у сарму обавезно га прокувајте.

27. 01. 2023. у 18:41

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ОСТРВО змија, који се налази само 30 километара од обале бразилског града Сао Паола, заиста оправдава своје име. Мада сателитски снимци показују обиље вегетације, стеновите обале и кристално чисто море, ово острво је легло змија.

27. 01. 2023. у 21:00

Коментари (1)

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске