НУКЛЕАРНИ ПРОЈЕКТИЛИ ИЗ АМЕРИКЕ СТИЖУ У ЕВРОПУ: У НАТО базе широм Старог континента убрзано пристижу контингенти навођеног нуклеарног оружја

И.СТАНОЈЕВИЋ

28. 10. 2022. у 09:04

СЈЕДИЊЕНЕ Државе које у Европи већ имају око стотину термонуклеарних гравитационих бомби Б61, у НАТО базе широм Европе убрзано испоручују нове контингенте унапређених невођених нуклеарних пројектила са ознаком Б61-12. Амерички портал "Политико" пише да је испорука, планирана на пролеће, померена за децембар. Ово се дешава док и Алијанса и Русија, симултано, одржавају нуклеарне маневре, уз употребу балистичких ракета великих размера.

НУКЛЕАРНИ ПРОЈЕКТИЛИ ИЗ АМЕРИКЕ СТИЖУ У ЕВРОПУ: У НАТО базе широм Старог континента убрзано пристижу контингенти навођеног нуклеарног оружја

Војна база Авијано у Италији, Фото ЕПА

Вест о новој испоруци пренета савезницима у НАТО, како пише "Политико", пронела се овог месеца, током састанка иза затворених врата у Бриселу. У коментару мејлом за овај портал, портпарол Пентагона бригадни генерал Патрик Рајдер одбио је да разговара о детаљима америчког нуклеарног арсенала, али је рекао да је "замена бомби старије генерације Б61 за верзију Б61-12 део дуго планиране модернизације" и додао да "то ни на који начин није повезано са актуелним догађајима у Украјини, нити убрзано".

Б61 као стратешку и тактичку термонуклеарну навигациону бомбу ниског до средњег приноса, карактерише такозвани двостепени дизајн радијационе имплозије, то јест, сабијања (компресије) експлозива са циљем да се повећа његова густина. Б61 је породица нуклеарних бомби, развијених шездесетих година прошлог века. Савремена, вишеструко надограђена верзија, опремљена је модерним репним комплетом за већу прецизност, кажу у америчком Министарству енергетике. Оружје је дизајнирано да га носи велики број западних авиона, укључујући бомбардере Б-2 и Б-21, као и борбене авионе Ф-15, Ф-16, Ф-35 и "торнадо".

Илустрација В. Н.

Поред Велике Британије и Француске, чланица НАТО, које и саме располажу нуклеарним наоружањем, САД су, минулих деценија, још пет европских земаља практично начиниле нуклеарним, распоређујући своје атомске арсенале у Немачкој, Холандији, Белгији, Италији и Турској. А Чешка, Данска, Грчка, Мађарска, Норвешка, Пољска и Румунија учествују у ваздушној подршци нуклеарних мисија.

Иако НАТО и САД не откривају тачан број, процењује се да се око сто нуклеарних бомби Б61 налази у шест база - у Белгији, Немачкој, Италији, Холандији и Турској. Европа буквално "пуца" од нуклеарног оружја.

Нуклеарно оружје САД ускладиштено је у Европи од средине педесетих година прошлог века, кад је тадашњи председник Двајт Ајзенхауер одобрио његово пребацивање у савезничке базе НАТО. Тај потез је имао за циљ да одврати Совјетски Савез и увери укључене земље да покретање властитих програма нуклеарног оружја није неопходно.

Упркос напретку у смањењу арсенала нуклеарног оружја од Хладног рата наовамо, број нуклеарних бојевих глава у свету остаје на врло високом нивоу. Почетком 2022. девет земаља имало је укупно 12.705. Русија и САД у својим залихама имају на хиљаде нуклеарних бомби, док их остале државе броје на стотине. Од 12.705 совјетских нуклеарних бојевих глава, више од 9.400 се налази у војним складиштима, спремно за коришћење на пројектилима, авионима, бродовима и подморницама.

Преостале бојеве главе су повучене, али су још релативно нетакнуте и чекају растављање.

Од 9.440 бојевих глава у војним залихама, око 3.730 је распоређено у оперативним снагама, на пројектилима, или базама бомбардера. Од тога, око 2.000 америчких, руских, британских и француских бојевих глава, у сталном је у стању приправности, спремно за употребу у кратком року.

САД ТЕСТИРАЛЕ ХИПЕРСОНИЧНО ОРУЖЈЕ

АМЕРИЧКА морнарица и војска испалиле су ракету са лансирне платформе у Вирџинији како би спровеле десетак експеримената са хиперсоничним оружјем, саопштио је Пентагон, који је тест назвао успешним. Ракета је лансирана из НАСА центра за лансирање ракета на острву Волопс у Вирџинији. Хиперсонична клизна возила лансирају се из ракете у горње слојеве атмосфере, а достижу брзину од више од пет пута већу од брзине звука, тачније око 6.200 километара на сат. САД и њихови ривали убрзали су трку у развоју хиперсоничног оружја као нове генерацију оружја која противницима смањује време за реакцију и традиционалне механизме у случају пораза.

* * * * * * *

ВОЈНИЦИ ЦРНЕ ГОРЕ У ЈАНУАРУ УЛАЗЕ У САСТАВ СЕВЕРНОАТЛАНТСКЕ АЛИЈАНСЕ НА ИСТОКУ ЕВРОПЕ

И ЂЕТИЋИ У ОКВИРУ БОРБЕНЕ ТРУПЕ НАТО ИДУ НА ЦРТУ РУСИЈИ

ЦРНОГОРСКИ војници ће, у складу са одлуком Скупштине, до краја јануара ући у састав борбене трупе НАТО алијансе на источним границама Европе, истакао је на ТВЦГ начелник Генералштаба Војске Црне Горе, бригадни генерал Зоран Лазаревић (на слици). Он је истакао да ће у Бугарску бити упућен ојачани пешадијски вод од 40 војника, чији ће задатак бити одвраћање од агресије.

- У случају да дође до агресије Русије на чланице Алијансе, онда ће НАТО тело тражити од својих чланица да се изјасне о употреби тих снага за одбрану. У питању су опасни задаци - био је јасан Лазаревић.

- За извршење задатака Војсци је потребан полигон. Имамо одговорност према Алијанси да у потпуности упутимо спремне војнике, зато нам је потребан полигон. За овај први контингент ће се користити полигон неке од суседних земаља, мислим да ће то бити у Севереној Македонији.

Фото gov.me

Он је истакао да ће тај други полигон изискивати финансијске трошкове и да се тражи због извођења вежби у Црној Гори.

- Чланство у НАТО спас је за Црну Гору и то подразумева одређене обавезе. Једна од тих обавеза су вежбе, када се синхронизују активности различитих армија, или наше. Тренутно су у Црној Гори припадници краљевског маринског корпуса Уједињеног Краљевства, што је почаст за нашу војску. Рачунам да ће вежба у мају, са око 500 војника чланица НАТО, бити реализована на полигону - казао је Лазаревић.

Бранитељи и мештани Сињајевине, другог пашњака по пространству у Европи, међутим, страхују да ће војна вежба са НАТО војницима бити изведена управо на њиховој планини.

Зато је ГИ "Сачувајмо Сињајевину" најавила непрекидне страже на планини и на свим правцима којима се Сињајевини може прићи. М. СЕКУЛОВИЋ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

ОВО УОПШТЕ НИСУ ОЧЕКИВАЛИ: Никола Јокић шокирао саиграче усред НБА финала