КО ЋЕ ЗАМЕНИТИ ЛИЗ ТРАС? Предвиђања: "Џокер" у овој трци је Џонсон, али...

Тањуг

21. 10. 2022. у 12:51

НЕКОЛИКО британских посланика, укључујући бившег премијера Бориса Џонсона, покушаће да прикупе подршку у кратком року са циљем да се пронађе замена одлазећој премијерки Елизабет Трас.

КО ЋЕ ЗАМЕНИТИ ЛИЗ ТРАС? Предвиђања: Џокер у овој трци је Џонсон, али...

Фото Танјуг/АП

Она је поднела оставку јуче после 45 дана на функцији, признајући да није могла да испуни економске планове о смањењу пореза.

Како преноси АП, Конзервативна странка ће одржати убрзану трку да нађе њеног заменика, новог лидера партије, који ће уједно бити и премијер Велике Британије кроз недељу дана.

Бивши министар финансија Риши Сунак и лидер доњег дома парламента Пени Мордонт су на кладионицама фаворити да замене Трас, заједно са Џонсоном, који је био принуђен да поднесе оставку након низа скандала који су потресали британску владу у његовом мандату.

Џонсон, који је постао посланик након одласка са премијерске функције, није још рекао да ли ће ући у трку за лидера странке, али његови сарадници у парламенту раде да му обезбеде подршку.

Номинације за новог лидера странке ће се затворити у понедељак после подне, а кандидатима је потребно да скупе 100 од 357 потписа конзервативаца, што значи да максимално три кандидата могу да крену у трку.

Посланици ће потом гласати и избацити једног од три кандидата и одржаће се гласање за двоје "финалиста".

Потом ће 172.000 чланова партије одлучити о победнику гласањем онлајн, а нови лидер ће бити изабран 28. октобра.

АП наводи да је Сунак, кога је Трасова поразила на летошњем гласању за лидера, цењен као неко ко може да смири узбуркану економију.

Foto: Profimedia

Џонсон џокер, али бију га скандали

Мордонт ужива популарност у одређеним круговима торијеваца, посебно код утицајнијих, међутим, како додаје америчка новинска агенција, "џокер" у овој трци је Џонсон, кога и даље обожавају неки чланови странке и доказан је победник на изборима, али га опоненти критикују за хаос и скандале које су обележили његов трогодишњи мандат.

Нови лидер биће трећи премијер Британије ове године, а несугласице међу конзервативцима подрива захтеве код лабуриста за новим изборима.

Према британском парламентарном систему, нема потребе за изборима до 2024. године, пет година након што су конзервативци тријумфовали под вођством Џонсона.

Анкете показују да, уколико би се избори одржали сада, били би погубни по конзервативце, јер би лабуристи однели глатко победу, додаје АП.

Лидер лабуриста Кир Стармер оптужио је торијевце да владају у хаосу.

- Све ово чини велику штету нашој економији и репутацији наше земље. Потребна нам је шанса за свеж почетак. Потребни су нам општи избори, одмах - поручио је Стармер.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

А БИЛИ СУ САМО ДЕЦА: 79 дечјих жртава за 78 крвавих дана