ДОДЕЉЕНА НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА КЊИЖЕВНОСТ: Овогодишња добитница је Францускиња Aни Ерно

Novosti online

06. 10. 2022. у 13:08

ОВОГОДИШЊА добитница Нобелове награде за књижевност је Францускиња Aни Ерно.

ДОДЕЉЕНА НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА КЊИЖЕВНОСТ: Овогодишња добитница је Францускиња Aни Ерно

Фото Танјуг

Како је образложено, награда је ове године додељена Ани Ерно због храбрости и оштрине којом открива корене, отуђења и колективна ограничења личног сећања.

Иако је добитник награде био непредвидив, један од главних фаворита био је Салман Ружди, писац рођен у Индији, који је велики заговорник слободе говора. Ружди је провео године скривајући се након што су ирански клерикални владари позвали на његову смрт, због романа "Сатански стихови" из 1988. године. Писац је у авусту тешко повређен након што је избоден на фестивалу у Њујорку.

Фаворити ове године били су и: кенијски писац Нгуги Ва Тионго, Харуки Мураками из Јапана, Јон Фосе из Норвешке, Јамајка Кинкејд из Антигве.

Прошлогодишња награда припала је писцу Абдулразаку Гурнау, рођеном у Танзанији, чији романи истражују утицај миграције на појединце и друштва.

Недеља објављивања Нобелове награде почела је у понедељак шведским научником Свантеом Пебом који је примио награду за медицину за откривање тајни неандерталске ДНК која је пружила кључни увид у наш имуни систем.

Награду додељује Шведска академија наука, а добитнику следи и новчани износ од нешто више од 1.000.000 евра.

БОНУС ВИДЕО:

БОНД, ЏЕЈМС БОНД: Пре 60 година снимљен први филм о „агенту 007“

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДАНАС ЈЕ ВАВЕДЕЊЕ, А ДУВА ЈАК ВЕТАР: Шта то значи по народном веровању