БРИСЕЛ КАЖЊАВА КРЕМЉ И СТРЕПИ ОД АТОМА: Европска комисија после референдума на истоку Украјине предложила осми пакет санкција Русији

Горан ЧВОРОВИЋ, дописник "Вечерњих новости" - ПАРИЗ

06. 10. 2022. у 07:52

ЕВРОПСКА комисија је предложила осми пакет санкција према Русији које подразумевају проширени списак појединаца и субјеката, додатну забрану увоза и извоза, ограничење цена нафте и формирање списка лица и фирми које их заобилазе.

БРИСЕЛ КАЖЊАВА КРЕМЉ И СТРЕПИ ОД АТОМА: Европска комисија после референдума на истоку Украјине предложила осми пакет санкција Русији

Урсула фон дер Лајен у Европском парламенту, Фото АП

- Прошле недеље Русија је ескалирала инвазију на Украјину на нови ниво. Лажни референдуми организовани на територијама које је Русија окупирала су незаконит покушај отимања земље и насилне промене међународних граница. Мобилизација и Путинова претња да ће употребити нуклеарно оружје су кораци на путу ескалације. Не прихватамо лажне референдуме нити било какву анексију у Украјини. И одлучни смо да натерамо Кремљ да плати за ову даљу ескалацију. Зато предлажемо нови пакет оштрих санкција - поручила је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Проширена забрана на увоз и извоз руских производа укључује додатне елементе за ваздухопловну индустрију, електронске компоненте и специфичне хемијске супстанце.

Истиче се да ће то ускратити Русији додатних седам милијарди евра прихода.

- Циљ је да се војни комплекс Кремља лиши кључних технологија. Нове забране извоза додатно ће ослабити економску базу Русије - истакла је Фон дер Лајенова.

Предложене су и додатне забране пружања европских услуга Русији и забрана да држављани ЕУ седе у управним органима руских државних предузећа.

- Русија не би требало да има користи од европског знања и стручности - рекла је.

Фон дер Лајенова је подсетила да је већ постигнут договор да од 5. децембра буде забрањен увоз руске сирове нафте у ЕУ:

- Али, такође знамо да су неким земљама у развоју и даље потребне залихе руске нафте по ниским ценама. Г7 је начелно пристао да уведе горњу границу цене руске нафте за треће земље. Ово ограничење цене нафте ће помоћи у смањењу прихода Русије с једне стране, а са друге стране ће одржати стабилна глобална енергетска тржишта. Данас, у овом пакету, овде, постављамо правни основ за ову горњу границу цене нафте - закључила је.

Високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Ђозеп Борељ је упозорио:

- Налазимо се у фази у конвенционаном рату у ком учествује нуклеарна сила која сада трпи губитке и прети тим нуклеарним оружјем. То забрињава. Руси се надају да ће прекидом гаса и хладном зимом спласнути наша подршка Украјини. Хладне зиме су често спасавале руску војску. Зато морамо од Европљана да затражимо да схвате величину улога. Украјинска безбедност је уско везана с нашом. У Украјини се одређује и наша будућност - истакао је Борељ.

Ђозеп Борељ, Фото АП

Навео је и да је, да би се постигао мир, потребно да Украјина врати све своје територије, Русија плати обнову и да се тражи одговорност за злочине против човечности.

У дебати су поједини посланици тражили и да се изолују лидери из земаља ЕУ који комуницирају с Путином.

ИЗУЗЕЋЕ МАЂАРСКОЈ

Мађарска је успела да добије одређена изузећа од предложене горње границе за цену руске нафте, саопштио је министар спољних послова Петер Сијарто. "Напорно смо преговарали и обезбедили да се горња граница цене нафте не примењује на испоруке из нафтовода (управо тако купујемо нафту која је витална за нашу енергетску безбедност), а у случају хитних потреба и на нафту испоручену морем", навео је.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УТЕХА ЗА ПИКСИЈА: Ћерка селектора после утакмице објавила дирљиву слику