РУСИЈА ЈЕ ПРОТИВ НУКЛРЕАРНОГ РАТА: Воронцов - Недопустив било какав рат међу земљама нуклеарне петорке

Novosti online

04. 10. 2022. у 17:38

РУСИЈА је у потпуности привржена изјави лидера нуклеарне петорке о недопустивости покретања нуклеарног рата, наводи се у обраћању директора Департмана за контролу неширења нуклеарног оружја Владимира Јермакова комитету Генералне скупштине УН.

РУСИЈА ЈЕ ПРОТИВ НУКЛРЕАРНОГ РАТА:  Воронцов - Недопустив било какав рат међу земљама нуклеарне петорке

Фото: Принтскрин

-Као један од најважнијих задатака сматрамо очување привржености свих земаља нуклеарне петорке постулату о недопустивости било каквог рата међу државама које поседују нуклеарно оружје, а који је садржан у јануарској заједничкој изјави лидера нуклеарних држава. Русија се у потпуности придржава тог постулата, наводи се у обраћању које је прочитао заменик руске делегације Констанин Воронцов.

Подсетимо, пет нуклеарних сила – Кина, Русија, Велика Британија, САД, Француска – објавиле су 3. јануара ове године изјаву о привржености Споразуму о неширењу нуклеарног оружја, решености да воде дијалог заснован на узајамном поштовању и признавању међусобних интереса.

-Изјављујемо да у нуклеарном рату не може бити победника и да га никада не треба покренути. Пошто би употреба нуклеарног оружја имала далекосежне последице, такође поново потврђујемо да нуклеарно оружје – све док постоји – мора служити одбрамбеним циљевима, обуздавању агресије и спречавању рата. Сматрамо да се даље ширење таквог оружја мора спречити, наводи се, између осталог, у изјави.

sputnikportal.rs

БОНУС ВИДЕО - ТИТОВА ВИЛА ОД 50 МИЛИОНА ДОЛАРА: Погледајте како изгледа једна од најстаријих вила у Њујорку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРЕЖИВЕО УЗ ПОМОЋ КОЦКЕ Како је Бјела живео у Америци - сниматељ открио непознате детаље: Извукао нас је