УЛИЦЕ ТОКИЈА БЕЗ КАНТИ И ИЈЕДНОГ ПАПИРИЋА: "Новости" у престоници Јапана, месту где су правила ту да се поштују

С. Ровчанин Томковић

02. 10. 2022. у 15:00

НА улицама је чисто, а нигде канти за ђубре. Дигитализовано је малтене све, али папир и даље има важну улогу.

УЛИЦЕ ТОКИЈА  БЕЗ КАНТИ  И ИЈЕДНОГ ПАПИРИЋА: Новости у престоници Јапана, месту где су правила ту да се поштују

Фото С. Ровчанин Томковић и Пеђа Вучковић

У земљи из које долази један од најпознатијих произвођача цигарета на свету, нема пушења на отвореном.

Ово су најупечатљивији утисци из Токија које су забележиле "Новости" у престоници Јапана, граду од 36 милиона становника где одлазите праћени причама, у које макар мало сумњате, да је у питању "друга планета", да су "правила ту да се поштују, а не да се крше", да се живи на сензоре, а враћате се из њега са утиском да је све баш тако. Због страха од тероризма канти за ђубре нема нигде, осим на баш ретким местима уз аутомате у којима се може купити пиће. Правило је да свако своје ђубре носи са собом. И тако је свуда. Чак и они који су се пели на планину Фуђи, отпатке су држали у кесама до врха и вратили их на дно. И поред тога, на улицама се не може наћи ни папирић.

Јапан је због короне и даље затворен. Границе је отворио само за доласке у одређену сврху попут пословних догађаја, или и у посету рођацима. Ипак, 11. октобра се очекује да се све врати на старо, јер чак и Јапан осећа губитке због мањка туриста. Маске су и даље на снази као у највећем јеку короне. У затвореном се не може без маске, а Јапанци их чак носе и на отвореном, иако им је стигла препорука да то не чине.

За зависнике од никотина постоје одређена места за пушење. Она су обично скучена и нема их много. На улици не можете срести никога са цигаретом, осим понеког Европљанина који се "завуче" у ћошак. Јапанци углавном не реагују на то, али би им било тотално неприхватљиво ако би цигарету на отвореном запалио неко од њихових сународника. Иако током дана сви раде и некуда журе, обучени готово идентично, када падне мрак открива се и да "роботи" имају душу. Издувни фитиљ су им ресторани у које одлазе после напорног радног дана. Током вечере су бучни, конзумирају алкохол, док ташне са лаптопима одложе поред столица. Ту се сваки час чује реч "кампаи", што значи живели или у буквалном преводу  наискап.

Иако се очекује да су цене високе, с обзиром на то да је Јапан једна од светских престоница, то уопште није случај. Цене у продавницама су као у Београду или чак и ниже, а исто је и са ресторанима. Бакшиш не узимају и јуре за вама ако им оставите макар и јен. Минималац у земљи је око 2.000 евра. Скупо је изнајмљивање станова, па је најмања кирија стана са једном одвојеном собом око 1.000 евра, а у центру града иде од 5.000, 6.000, па до 10.000 евра.

Сушија, макар оног "оригинал", нема на сваком кораку, јер је то за Јапанце јело које се спрема у посебним приликама. Храна им је разноврсна и свако може наћи понешто. На јеловнику је риба, плодови мора, све врсте меса...

То да је Јапан запад на истоку види се на сваком кораку. Такси аутомобили су попут лондонских, а једна од главних улица Гинза је попут Пете авеније у Њујорку.

Надалеко чувена јапанска тачност и даље је на снази. Али, иако јако ретко, и њима се дешава да пробију сатницу. Али, како је у овом тренутку свет уздрман на много фронтова онда и Јапанци могу да закасне.

ДРВЕНИ НОЖЕВИ

ГОТОВО нигде у ресторанима и хотелима нема класичних металних ножева. На располагању су само дрвени. Ово се, према једном од тумачења, везује са тим да Јапанци најчешће код самоубистава и напада користе ово оружје. Јапан је, ипак, веома безбедна земља, крађе готово да нема, а уколико нешто изгубите биће вам враћено нетакнуто. Имају најригорознији Закон о оружју на свету и пиштоље ретко ко има. И поред тога, управо се Јапану десило да им у Токију ватреним оружјем 8. јула буде убијен бивши премијер Шинзо Абе. О његовој државној сахрани пре неколико дана, са лица места извештавале су и "Вечерње новости".

Фото С. Ровчанин Томковић и Пеђа Вучковић

Воле да читају новине

АПЛИКАЦИЈЕ се попуњавају за скоро све, па и за улазак у земљу. И поред тога, потребно је испунити и формуларе на папиру. Тако је и у разним установама, где и поред дигитализованих, траже и папирне потврде. Занимљиво је да Јапанци воле да читају новине у доба када свуда по свету надвладавају електронски формати.

 

Фото С. Ровчанин Томковић и Пеђа Вучковић

"Србијски берберин"

ЈАПАНЦИ о Србији знају јако мало. Треба објаснити да није Сибир него Србија и да није "србијски" него Севиљски берберин. Знају за Новака Ђоковића, воле га и навијају за њега (мада је било неколико критичких текстова јер се није вакцинисао против короне), али и Драгана Стојковића Пиксија који је био тренер у Нагоји.

Воле да уче о Србији. Тако постоје јапанске групе које певају наше песме и играју коло. На српском су отпевали и јапанску песму "Шушти, шушти бамбусов лист" која је и код нас популарна као успаванка. А, прихватили су и део хране. У продавницама може да се купи лесковачка мућкалица и српски паприкаш у знак 140. година дипломатских односа Србије и Јапана, што обележавамо ове године, а у ресторану "Гешинанп" се, с времена на време, осим ова два јела на менију нађе и сарма (на слици).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (3)

ПРЕЖИВЕО УЗ ПОМОЋ КОЦКЕ Како је Бјела живео у Америци - сниматељ открио непознате детаље: Извукао нас је