БАУК КРАЈЊЕ ДЕСНИЦЕ КРУЖИ НАД БРИСЕЛОМ: Европска администрација са зебњом гледа на оно што се догађа у ЕУ

Горан Чворовић дописник из Париза

29. 09. 2022. у 06:21

БРИСЕЛ са зебњом посматра раст крајње деснице на европском тлу. Томе најбоље сведоче коментари званичника поводом последњих избора у Италији, када су преовладале лаконске поруке да су резултати "примљени к знању".

БАУК КРАЈЊЕ ДЕСНИЦЕ КРУЖИ НАД БРИСЕЛОМ: Европска администрација са зебњом гледа на оно што се догађа у ЕУ

Мурал на зиду у Риму где је Ђорђа Мелони представљена као вештица која нуди дарове Италији, Фото АП

Економска, монетарна и финансијска криза, пандемија, пораст несигурности, неконтролисани прилив миграната, енергетски шок, прехрамбена несташица, рекордна инфлација, позиви на штедњу, довођење у питање традиционалног схватања породице - само су неки од елемената у низу дужем од деценије, који су прелили чашу стрпљења и довели до јачања неповерења грађана у актуелни систем који се кроји у административним кулоарима европске престонице. Европа, једноставно, није више елдорадо који би требало да буде.

Италија је, победом Ђорђе Мелони, добила најдесничарскију владу још од Другог светског рата и суморних сећања на Мусолинија, али из званичног бриселског угла, на територији ЕУ постоји још земаља које уливају сличну стрепњу.

Недавно су бојазан подгрејале Шведске демократе победом на изборима у овој земљи.

Страхује се да ће ова популистичка, антимиграциона и евроскептична странка, основана на платформи национализма и конзерватизма, у чијој основи је било и неонациста, успорити заједнички европски пројекат оличен у ЕУ.

У Бриселу се одавно споре и са мађарском владом. Премијера ове земље Виктора Орбана мејнстрим медији и власти сматрају националистом, конзервативцем и вођом популистичке деснице. Наглашава се да је владајући Фидес против имиграције, права ЛГБТ популације, па чак и слободе штампе. Орбану се у ова времена нарочито спочитава пријатељство с руским председником Владимиром Путином.

На списку ових земаља, кроз бриселску лупу, налази се и Пољска с владајућом странком Право и правда, Јарослава Качињског, коју такође сврставају у крајњу десницу. Европски либерални концепт не мири се с чињеницом да се у овој земљи забрањује абортус, као и да нису добродошли истополни бракови. Због умножених контроверзних реформи које се тичу и правосуђа и медија, у Бриселу су, против Пољске, као и против Мађарске, предузели правне процедуре кажњавања, које не могу да уроде плодом јер ове државе једна другу штите у систему једногласног одлучивања.

Крајња десница, оличена у странци Национално окупљање, на чијем челу је Марин ле Пен, уз појављивање још конзервативнијег Ерика Земура, из избора у изборе све је ближе освајању власти и у Француској, земљи која уз Немачку представља "осовину власти" Европске уније. 

ЕВРОПА НАЦИЈА

СЛИЧНИ, крајње десничарски покрети јачају и у Немачкој, Данској, Шпанији, али њихови ставови нису уједначени. Неки су против НАТО, другима није по вољи заједничка монета, трећи имају другачији поглед на Русију, а сви се, углавном, залажу за Европу нација, а не за актуелни систем уједињене ЕУ, што представља трн у оку званичном Бриселу.

ПОБЕДИЛИ, АЛИ НЕ ВОДЕ ВЛАДУ

МАНДАТ за формирање нове владе Шведске предат је лидеру Умерених Улфу Кристерсону, а њено формирање ће означити нову еру на шведској политичкој позорници након скоро декаде владавине Шведске социјалдемократска партије. Очекује се да ће Умерени формирати мањинску владу коју подржавају Шведске демократе, десничарска партија која је била највећи добитник на недавно окончаним изборима. Иако су Шведске демократе под вођством Џимија Акесона освојиле више места у парламенту од Умерених, Кристерсон има ширу подршку међу осталим странкама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)

НЕ СМЕМО МУ ДОЗВОЛИТИ ДА ПОБЕДИ Столтенберг поручио - НАТО неће бити увучен у Путинов рат!