ДЕСНИЦА ПРОТЕСТУЈЕ У ЧЕШКОЈ: "Ова влада је апсолутно античешка, служи само Бриселу и америчкој моћи"

Новости онлајн

28. 09. 2022. у 20:39

ДЕСЕТИНЕ хиљада Чеха окупило се у среду у Прагу да протестује против владиног поступања у погледу растућих цена енергије и чланства земље у НАТО-у и Европској унији

ДЕСНИЦА ПРОТЕСТУЈЕ У ЧЕШКОЈ: Ова влада је апсолутно античешка, служи само Бриселу и америчкој моћи

Фото: Танјуг/АП

Демонстрације на државни празник на главном тргу у Прагу, које су организовале екстремно десничарске и маргиналне групе и партије, укључујући комунисте, полиција је проценила на „мање од десет хиљада“, у поређењу са 70.000 на демострацијама трећег септембра.

Организациона група "Чешка на првом месту!" противи се Европској унији и НАТО-у и позива да централноевропска нација од 10,7 милиона становника буде војно неутрална.

Демонстранти су држали транспаренте попут „Завршите комедију“ и многи су махали чешким заставама док се сунце појавило након јутарње кише.

- Ова влада је апсолутно античешка. Служи само Бриселу (центар ЕУ), америчкој моћи и НАТО-у. Не обазире се на интересе чешких грађана - рекао је Павел Небел, 53.

Организатори, чији програм такође захтева окончање „планског разводњавања нације”, отворили су протест химном крајње деснице, након чега су говорници изашли на бину осуђујући владу.

- Влада има две дужности: да обезбеди нашу безбедност и економски просперитет. Ова влада не испуњава ниједну од ових обавеза - рекао је један говорник.

Стотине људи окупило се у другим градовима где су могли да прате онлајн пренос протеста одржаног у Прагу, преносе медији.

Високе цене енергије, подстакнуте ратом у Украјини, извршиле су притисак на владе широм Европе да ублаже удар растућих трошкова енергије за потрошаче и предузећа.

Чешка влада је потписала санкције ЕУ против Русије и заузела оштар став у вези са руском инвазијом на Украјину. Мирослав Шевчик, декан Прашког универзитета за економију и бизнис и први говорник на протесту у Прагу, позвао је на укидање санкција.

Влада десног центра премијера Петра Фијале усвојила је овог месеца низ мера, укључујући финансијску помоћ компанијама и ограничења цена електричне енергије за домаћинства, навео је Ројтерс.

БОНУС ВИДЕО:

ISPRAĆAJ ŠINZA ABEA: Oko 700 zvaničnika na državnoj sahrani

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (0)

КУРТИЈЕВА ПОЛИЦИЈА БАЦА ШОК БОМБЕ: Драма на северу Косова и Метохије