КРЕМЉ ТВРДИ - ЈЕДИНУ КОРИСТ ИМАЈУ САД: Запад и Москва оптужују једни друге у потрази за извршиоцем диверзије

И. СТАНОЈЕВИЋ

29. 09. 2022. у 07:21

УЗАЈАМНЕ оптужбе о томе ко је саботирао гасоводе "Северени ток" 1 и 2, претвориле су трагање о узроку цурења гаса у теорију завере без преседана.

КРЕМЉ ТВРДИ - ЈЕДИНУ КОРИСТ ИМАЈУ САД:  Запад и Москва оптужују једни друге у потрази за извршиоцем диверзије

Фото АП

Запад указује прстом на Русију којој се на терет ставља овај "тактички потез", док Москва верује да је кривац онај други. Обе стране се слажу да је реч о саботажи или, како је то рекао један немачки безбедносни званичник: "Докази указују на насилни чин, а не на технички проблем".

Западни медији тврде да "је то све део плана председника Русије Владимира Путина". По британском "Гардијану", подводне експлозије део су руске саботаже иако лист признаје да није јасно како би напад могао да буде изведен и истиче да би, уколико је коришћена подморница, она лако била откривена, јер су у питању плитке воде, где дубине ретко прелазе сто метара.

Према писању "Гардијана", Балтичко море није територија где би имало смисла да се распореде подморнице "лошарик" које могу да иду у велике дубине. Један британски војни извор нагађа да су мине можда дискретно постављене са камуфлираног трговачког брода и детониране неколико дана или чак недеља касније. Гасоводи су, осим тога, изузетно чврсти, јер је сваки њихов део састављен од челичног кућишта дебљине од 27 до 41 милиметра и омотан бетонском превлаком од 60 до 110 милиметара.

Кремљ је овакве наводе назвао "глупим тврдњама", додајући да, истовремено, руске власти примећују велико повећање профита америчких компанија које достављају гас Европи.

Московски стручњак за енергетику Игор Јушков сматра да "једина земља која би могла имати користи од избацивања два руска гасовода из игре одједном јесу САД".

- Да је оштећен само један цевовод могло би се сумњати на квар због фушераја при заваривању спојева цеви или механичко оштећење анкером. Иако су цевоводи близу један другом, немогуће је случајно сидром захватити истовремено сва четири - каже Јушков који истиче да "треба имати у виду раније претње из САД" и додаје да "ово иде наруку само САД, пошто спаљују мостове гасне сарадње Европе и Русије".

Русија је спремна да размотри захтеве из европских земаља за заједничку истрагу о узроцима инцидента на гасоводу "Северни ток", изјавио је заменик руског шефа дипломатије Александар Грушко, додајући да таквих захтева до сада није било.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков каже да је потребна хитна истрага, јер је у питању енергетске безбедност целог континента.

Министарка одбране Немачке Кристин Ламбрехт потврдила је да се немачка ратна морнарица укључила у истрагу инцидента. Норвешка полиција појачала је мере безбедности око нафтних и гасних инсталација на својој територији.

Русија је затражила да данас буде одржана хитна седница Савета безбедности УН.

УН: НЕМОЋНИ СМО

УН немају начина да провере тврдње да су гасоводи "Северни ток" 1 и 2 били предмет саботаже и надају се да ће цурење гаса бити заустављено, изјавио је портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик.

- Видели смо написе у штампи, али немамо начина да проверимо те тврдње, а ни мандат за спровођење истраге - рекао је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЈЕДИНИ ЧОВЕК САХРАЊЕН НА МЕСЕЦУ: Смрћу постигао успех